Moldova, oficial ţără candidat pentru aderarea la UE. Charles Michel: Este un mesaj extrem de puternic, de unitate și determinare geopolitică

Moldova, oficial ţără candidat pentru aderarea la UE. Charles Michel: Este un mesaj extrem de puternic, de unitate și determinare geopolitică

Moldova și Ucraina au primit oficial statut de țări candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Decizia istorică a fost luată în unanimitate de cei 27 de lideri europeni reuniți în cadrul unui summit desfășurat la Bruxelles. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel, care a subliniat că viitorul celor două țări este în marea familie europeană.

„Am decis să recunoaștem perspectiva europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Am decis să acordăm statutul de candidat Ucrainei și Moldovei și suntem pregătiți să acordăm statutul de candidat Georgiei imediat ce condițiile propuse de Comisia Europeană sunt implementate. Este un mesaj extrem de puternic, de unitate și determinare geopolitică”, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel.

În cadrul conferinței organizate la Bruxelles, președintele Franței, Emmanuel Macron, a menționat că un răspuns negativ în acest sens ar fi fost o greșeală politică. Pe de altă parte, el a avertizat că procesul de aderare va fi exigent și a recunoscut că decizia este legată de contextul creat de invazia Rusiei în Ucraina.

„Este un semnal foarte puternic pentru Rusia și în contextul geopolitic pe care l-am menționat și alegerea făcută pentru Ucraina și Moldova de a primi acest statut de candidat la Uniunea Europeană. Datorăm acest lucru poporului ucrainean care luptă pentru a ne apăra valorile, suveranitatea și integritatea teritorială. Și o datorăm, de asemenea, Moldovei în ceea ce privește situația sa politică, a tentativelor de destabilizare prin care trece, și generozitatea de care a dat dovadă”, a declarat Emmanuel Macron.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că Ucraina, Republica Moldova și Georgia urmează să implementeze mai multe reforme pentru a înainta în parcursul lor european.

„Nu poate să existe un semnal mai bun de speranță pentru cetățenii acestor trei țări în momente atât de grele. Toate țările trebuie să își facă temele înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, dar sunt convinsă că toate vor acționa cât mai rapid și vor lucra cât mai mult posibil pentru a pune în aplicare reformele necesare”, a spus Ursula von der Leyen.

Georgia a fost lăsată pe lista de așteptare. Liderii europeni au declarat că sunt pregătiţi să-i acorde statutul de candidat pentru aderare după ce ţara își va rezolva problemele prioritare, care să asigure stabilitatea politică internă. Această decizie a fost precedată de un alt summit cu statele Balcanilor Occidentali, care de asemenea aspiră să devină membre ale UE, însă de la care liderii celor şase state au plecat dezamăgiţi. Reuniunea nu a permis depăşirea impasului asupra acordării statutului de candidat pentru aderare la UE pentru Albania şi Macedonia de Nord. Ţările din Balcanii de Vest, care includ de asemenea Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Serbia şi Muntenegru, se află în stadii diferite ale procesului de a cere aderarea la UE.

..