Moldova va plăti mai mult pentru energia electrică cumpărată din Ucraina

Moldova va plăti mai mult pentru energia electrică cumpărată din Ucraina

Distribuie

Moldova va plăti mai mult pentru energia electrică cumpărată din Ucraina în comparaţie cu preţul oferit de Centrala de la Cuciurgan. Din ţara vecină achiziţionăm 30% din necesarul pentru luna mai. Precizarea a fost făcută de şeful statului, Maia Sandu, la o emisiune televizată, fără a preciza tariful, pe motiv că acesta ar fi un secret comercial. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, evită şi el să spună preţul de cumpărare, dar a spus că Moldova achită pentru luna mai în medie 66,7 dolari pentru un megawatt pe oră.

Preşedintele Maia Sandu a dat asigurări că după 1 iunie Guvernul va găsi o soluţie la problema cumpărării energiei electrice.

„La sfârşitul lunii precedente s-a ajuns la o înţelegere doar pentru o lună, ca să se cumpere energie electrică la preţul la care s-a convenit. 30 de procente din consum, la un preţ mai mare decât cel de la „MGRĂS”, dar mai mic decât cel oferit de companii de la licitaţii. Oricum preţul este mai mare”, a spus șeful statului.

Subiectul a stârnit discuţii aprinse la şedinţa Parlamentului. Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor şi-au exprimat nemulţumirea că este secret preţul achitat pentru energia cumpărată în mai la volumul de 30 la sută din necesar.

„Eu cred că nu ar trebui să existe careva secrete, deoarece populaţia ţării, în fine, va plăti pentru aceasta energie electrică, fiecare cetăţean va simţi pe pielea proprie acele decizii care s-au luat. Solicităm audirea doamnei prim-ministru, Natalia Gavriliţa”, a spus VASILE BOLEA, deputat BCS.

Propunerea BCS de a o audia pe Natalia Gavriliţa nu a întrunit numărul necesar de voturi.

„De vină întotdeaună este Guvernul. Şi eu mă adresez către dumneavoastă, stimaţi colegi, nu vă gândiţi că e timpul şi vreme să schimbaţi acest Guvern. Da noi o să vă susţinem, doar ne oferiţi aceasta ocazie „, a menționat Vladimir Voronin.

„Domnul preşedinte, Dumnezeu e martor, cineva o caută, cum s-ar spune. Dumneavoastră sunteţi nu în primul rând cel care trebuie să ne daţi nouă sfaturi. Când noi o să considerăm momentul de a schimba, dumneavoastră o să aflaţi. Referitor la subiectul pe care l-a abordat domnul Bolea – în ţara asta e greu ceva să ţii în secret, imposibil. Aşa că foarte curând o să aflăm răspunsuri”, a spus IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului.

La rândul său, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a comunicat pe canalul său de Telegram că prețul mediu estimat al electricității pentru luna mai este de 66,7 de dolari pentru un megawatt pe oră. Totodată, scrie Spînu, tariful în facturi rămâne neschimbat pentru luna mai.
Iar autorităţile de la Chişinău continuă discuțiile pentru cel mai bun preț la electricitate.

În prezent, Moldova cumpără energie electrică în proporţie de 70 la sută de la Cuciurgan, la un preţ de 59,5 dolari. Contractul a fost semnat doar pentru luna mai, iar tariful este cu 6 dolari mai mare.

Guvernul a încercat să procure energie şi de pe piaţa internaţională, dar prim-ministrul Natalia Gavriliţa a declarat că cea mai ieftină ofertă a fost de 96,5 dolari. 30 la sută din necesarul de energie este cumpărat din Ucraina, a anunţat miercuri Agenţia Proprietăţii Publice, dar preţul este ţinut în secret.


Distribuie
..