PNUD: Fiecare al doilea moldovean riscă să devină sărac din cauza războiului din Ucraina

PNUD: Fiecare al doilea moldovean riscă să devină sărac din cauza războiului din Ucraina

Fiecare al doilea moldovean riscă să devină sărac în următorul an din cauza războiului din Ucraina. Totodată, 30 la sută din populaţie va trăi sub pragul sărăciei. Sunt prognozele îngrijorătoare ale experţilor Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Potrivit lor, escaladarea crizei energetice, impactul fluxului de refugiaţi ucraineni care au ajuns în Moldova, dar şi faptul că ţara noastră a avut relaţii economice strânse atât cu Ucraina, cât şi Rusia sunt factorii care vor influenţa creşterea ratei sărăciei. Impactul războiului din regiune se simte deja, iar în cazul în care conflictul va continua, criza se va amplifica, afirmă experţii.

PNUD susţine Moldova în criza refugiaţilor şi anunţă că va lua măsuri pentru integrarea socio-economică a ucrainenilor care au fugit de război şi au ajuns în ţara noastră. Anterior, Elveţia şi PNUD au oferit 59 de mii de dolari comunităților care au depus cel mai mare efort în găzduirea refugiaților. De ajutor în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” au beneficiat 13 localităţi, printre care satul Palanca din raionul Ştefan Vodă, dar şi oraşele Cimişlia şi Drochia.

..