Preşedintele ţării, Igor Dodon cheamă la dialog partidele, care au obţinut cele mai multe mandate în Parlament

Preşedintele ţării, Igor Dodon cheamă la dialog partidele, care au obţinut cele mai multe mandate în Parlament

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Preşedintele ţării, Igor Dodon cheamă la dialog partidele, care au obţinut cele mai multe mandate în Parlament. Şeful statului îi invită, mâine, la Reședința de Stat pe liderii formaţiunilor pentru a începe discuţiile privind formarea unei majorități parlamentare. La ora 14 este aşteptat preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi, la ora 15 – liderul PDM, Vlad Plahotniuc, iar peste o oră liderii blocului PAS-PPDA, Maia Sandu şi Andrei Năstase. Liderul Partidului „ŞOR” nu a fost invitat la discuţii.

„La ziua de astăzi practic avem un blocaj politic post – electoral. Partidele politice care au trecut în Parlament, până la ziua de astăzi nu doresc să discute între ele. S-a creat o situaţie de vid, gol politic al puterii în Republica Moldova. Evident că o astfel de situaţie nu poate să existe prea mult”, a declarat  preşedintele ţării , Igor Dodon.

Potrivit Constituției, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Prin urmare, Igor Dodon a decis să cheme partidele la discuţii.

„Trebuie să avem o discuţie serioasă cu partidele care pot crea majoritate parlamentară, le ajung mandate de deputat în acest sens pentru a lua o decizie foarte clară. Sau avem o majoritate parlamentară, care, în timpul apropiat, în decurs de câteva săptămâni, se convoacă, alege conducerea Parlamentului, creează sau nu coaliţii sau sincer partidele spun că nu vrem să discutăm cu nimeni, nu avem şanse să alegem o majoritate şi vrem şi să mergem la alegeri parlamentare anticipate. Să-şi asume fiecare riscurile, responsabilitatea în acest sens”, a spus preşedintele ţării, Igor Dodon.

Socialiştii au confirmat că vor participa la acest dialog, iar democraţii vor lua o decizie în acest sens în curând. Purtătorul de cuvânt al PDM a spus că, cel mai probabil, liderul formaţiunii Vlad Plahotniuc va da curs acestei invitaţii.

„Partidul Democrat a spus de fiecare dată că rămâne deschis pentru dialog, pentru că ne dăm foarte bine seamă că în lipsa dialogului este imposibil de guvernat o ţară. Noi am spus-o chiar din prima de zi după campania electorală. Cel mai probabil va fi acceptată aceasta invitaţie”, a comunicat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.

Reprezentanţii blocului „ACUM” după o şedinţă la sediul PAS ne-au declarat că vor mai discuta acest subiect şi marţi pentru a lua o decizie finală.

„Mâine va fi luată o decizie. -În ce format v-aţi întâlnit? -La nivel de experţi, un format tehnic, am discutat documente interne a blocului”, a spus vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

Reamintim că, imediat după alegerile din 24 februarie, prima formaţiune care a lansat negocierile privind crearea unei majorităţi parlamentare a fost Partidul Democrat din Moldova. Formaţiunea a invitat de câteva ori blocul „ACUM” la discuţii, le-a propus şi funcţia de prim-ministru, dar reprezentanţii acestuia au respins categoric orice dialog. Ulterior, şi PSRM a chemat PAS şi PPDA la discuţii, dar şi invitaţia socialiştilor a fost respinsă. Ideea pe care merge blocul „ACUM” este anularea sistemului mixt de vot şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •