Primul caz suspect de hepatită acută severă la copii, înregistrat în Moldova

Primul caz suspect de hepatită acută severă la copii, înregistrat în Moldova

Primul caz suspect de hepatită acută severă la copii a fost înregistrat în țara noastră. Ministerul Sănătății anunță că, deocamdată, nu se cunoaște cauza, au fost efectuate investigații complexe și toate probele la virușii hepatici cunoscuți sunt negative. Copilul cu simptome specifice hepatitei virale acute are cinci ani şi a fost internat în ziua de 7 mai la Spitalul Clinic de Boli Contagioase pentru Copii din Chișinău. Micuțul este în stare gravă, dar stabilă, spun specialiştii.

”Avem un prim caz înregistrat în Republica Moldova. Ne referim la un copil care anterior a fost sănătos și a fost spitalizat la spitalul municipal de boli infecțioase pentru copii din municipiul Chișinău. Starea copilului rămâne gravă, dar stabilă. Chiar și cu o puțină ameliorare. Astăzi copilul necesită tratament asimptomatice de care dispunem în Republica Moldova”, a spus SVETLANA NICOLĂESCU, secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

Ministerului Sănătății califică acest caz ca fiind hepatită acută severă. Deşi cauza nu e cunoscută, este cert că simptomele sunt aceleași ca la hepatita acută, spun specialiştii.

”Pe parcurs toate investigațiile care au fost analizate au permis să fie excluse cauzele cunoscute sau cele care le cunoaștem. Simptomatic se manifestă ca o stare de hepatită acută și semnele sunt icterul. Vorbim de schimbarea culorii scaunului, urinei, simptomele digestive. Ceea ce putem face la moment este să investigăm complex aceste cazuri”, a menționat SVETLANA NICOLĂESCU, secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății recunoaşte că nu există acum suficiente date epidemiologice de laborator, care să permită identificarea cauzei.

”La nivel regional, toate țările colectează și investighează mai multe date, astfel ca în următoarele săptămâni ne așteptăm să dispunem de mai multe date suficiente, care să permită stabilirea agentului etiologic și doar după aceasta va fi posibil de a emite recomandări de prevenire și control la asemenea cazuri”, a declarat SVETLANA NICOLĂESCU, secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în data de 10 mai, în 21 de țări au fost raportate 348 de cazuri probabile de hepatită acută severă de etiologie necunoscută. Sunt limitate informațiile epidemiologice și clinice legate de sănătatea publică. Totodată, nu a fost indentificat, până în prezent, niciun agent cauzal. Specialiștii colectează date suplimentare și efectuează diverse studii despre hepatita care evoluează fulminant la copii.

..