Reacția lui Igor Grosu privind riscurile răzbunărilor politice sau ale ameninţărilor din partea unor clanuri în sistemul de drept

Reacția lui Igor Grosu privind riscurile răzbunărilor politice sau ale ameninţărilor din partea unor clanuri în sistemul de drept

Autorităţile garantează securitatea procurorilor, ofiţerilor de urmărire penală, dar şi a judecătorilor care sunt responsabili de investigarea dosarelor de rezonanţă. Este răspunsul preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu, la mai multe îngrijorări exprimate în culisele justiţiei moldoveneşti în legătură cu riscurile răzbunărilor politice sau ale ameninţărilor din partea unor clanuri ori grupări de influenţă în sistemul de drept. În cadrul emisiunii „В центре внимания” de la Publika TV, şeful Legislativului a venit şi cu un mesaj de încurajare către toţi angajaţii structurilor de drept, dând asigurări că vor fi protejaţi de eventuale vendete.

„Mesajul nostru către toţi că vorbim de procurori, judecători, poliţişti, poliţişti de frontieră, funcţionari publici – făceţi-vă meserie şi noi o să vă apreciem, noi o să vă punem în valoare, o să vă protejăm. Noi ne dăm bine seama că trebuie să dăm procurorilor sau poliţiştilor sau CNA-ului trebuie să dăm mai mult instrumentariu. Da, vă dăm, dar noi o să controlăm, noi o să verificăm. Şi atunci când o să vedem că, eventual, se va face abuz, o să sancţionăm dur”, a spus Igor Grosu.

Şeful Legislativului nu a exclus faptul că persoanele care se ocupă de dosare complicate sunt expuse unor pericole: „Există aceste riscuri? – Riscuri… Bine, atât timp când noi suntem şi noi o să fim, noi nu ne ducem nicăieri, noi, ştiţi cum, nu ne-am temut şi am rezistat în timpuri şi mai complicate, când se intentau dosare pe bandă rulantă şi nu ştiai o să ajungi la destinație ori nu o să ajungi, preluau afaceri, intimidau copii şi aşa mai departe. Acum lucrurile sunt incomparabile. Nu o fac pentru PAS, nu o fac pentru Guvernul PAS, o fac pentru ţara asta”.

Anterior, referindu-se la acest subiect, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a declarat că statul este cel care garantează securitatea procurorilor, ofiţerilor de urmărire, dar şi celor din sistemul judecătoresc care sunt responsabili de investigare şi judecare a dosarelor de rezonanţă. De asemenea, Litvinenco susţine cu nu a auzit că aceste temeri să fie vociferate direct, însă susţine că în aceste cazuri foarte mult depinde de activitatea procurorilor.

„Aceşti oameni sunt protejaţi de stat, de lege. În lege există garanţii suficiente care le-ar da asigurări pentru viaţă şi securitate. – Aceste persoane sunt acum în siguranţă? – Bineînţeles. – Dacă sincer, mai puţin mă interesează dacă există anumite divergențe dintre mai multe echipe de procurori. Pentru mine contează rezultatele instituţiilor statului, în special, a Procuraturii”, a spus Sergiu Litvinenco.

..