Sobarii, la mare căutare. Cererea pentru construcţia sobelor şi şemineurilor a explodat, după scumpirea gazului

Sobarii, la mare căutare. Cererea pentru construcţia sobelor şi şemineurilor a explodat, după scumpirea gazului

Distribuie

Pentru unii criză economică, pentru alţii chilipir. Pe fondul creşterii galopante a preţului pentru gazele naturale, tot mai mulţi moldoveni aleg să-şi construiască sobe, iar sobarii, care sunt la mare căutare în această perioadă, au cel mai mult de câştigat. Unii recunosc că au comenzi pentru un an înainte şi cu greu fac faţă numărului mare de solicitări. Cererea pentru construcţia sobelor şi şemineurilor a explodat în primăvară, după scumpirea gazului, spun reprezentanţii asociaţiei de profil. Moldovenii aleg să investească acum în sisteme alternative de încălzire pentru a economisi bani la iarnă.

Soţii Dogot au început acum trei ani să-şi construiască o casă în satul Horeşti, raionul Ialoveni. Imobilul este gata în proporţie de 40 la sută, aşa că au decis să-şi facă şi o sobă.

„Facem soba la lemne că gazul este foarte scump. Şi nu ne iese cu cheltuielile”, a spus ANDREI DOGOT, locuitor al satului Horeşti.

„Preţurile sunt enorme, şi noi credem că mai convenabil va fi deja să fie la lemne. E o investiţie pentru toată viaţa deja. Să trăim, să bucurăm copiii”, a menționat IRINA DOGOT, locuitoare a satului Horeşti.

Familia a apelat la serviciile lui Ion Topală, un sobar cu o experienţă de 12 ani. Specialistul susţine că în ultimul an, construcţia unei sobe s-a scumpit cu peste 20 la sută.

„Ca să facem o sobă pentru 80-90 de metri pătraţi este nevoie orientativ între 3 mii 500, 4 mii de euro lucru cu tot cu materiale”, a menționat ION TOPALĂ, sobar.

Soba a fost construită aproape în totalitate în două săptămâni. Specialistul spune că a implementat o nouă tehnologie adaptată standardelor europene. Soba se răceşte foarte lent, consumul de lemne este destul de mic, iar emisiile sunt reduse.

Sursa alternativă de încălzire este de aproape două ori mai economă decât o centrală termică pe gaz, de exemplu. Specialiştii au efectuat şi nişte calcule aproximative în acest sens. Astfel, pentru a încălzi cu lemne o locuinţă de 80 de metri pătraţi, proprietarii casei vor cheltui lunar la iarnă în jur de 2800 de lei, iar pentru gaze, cheltuielile, conform tarifului actual, s-ar ridica la 7 mii de lei lunar.

„Solicitări sunt foarte multe. Noi deja suntem cu agenta încărcată până la sfârşitul anului. Apeluri foarte multe. Solicitări sunt foarte multe chiar. 3-4 apeluri pe zi. Sâmbătă duminica mai multe apeluri, şi toţi vor urgent, dar nu facem faţă, nu reuşim”, a spus ION TOPALĂ, sobar.

În Moldova sunt 4 companii autorizate să construiască cămine şi şemineuri şi doar 12 specialişti acreditaţi. Toţi au programări pentru un an înainte, susţine preşedintele Asociaţiei Sobarilor şi Hornarilor din Moldova, Alexei Golomoz.

„Sunt foarte solicitaţi luând în consideraţie practica, sau ceea ce am trăit noi în iarna asta. Luând în consideraţie criza energetică, războiul din Ucraina. Şi respectiv am simţit lucrurile acestea la serviciile pe care le prestăm. Ele au fost dublate”, a spus ALEXEI GOLOMOZ, președintele Asociației Hornarilor și Sobarilor din Moldova.

Acum aproximativ două săptămâni, premierul Natalia Gavriliţa a cerut, în cadrul şedinţei de Guvern, elaborarea unui plan de aprovizionare cu lemne de foc, iar dacă va fi nevoie, să fie solicitată asistenţă din exterior.

„Trebuie să prioritizăm subiectele legate cu aprovizionarea cu lemne. Vă rog foarte mult, asta să fie principalul subiect la care să lucrăm. Să avem un program de aprovizionare cu lemne. Să ne asigurăm că nu cresc preţurile”, a declarat Natalia Gavriliţa.

Solicitarea premierului vine la scurt timp după ce conducerea Agenţiei Moldsilva a anunţat că are deficit de lemne pentru foc, ocoalele silvice din teritoriu cu greu fac faţă numărului mare de cereri, iar în unele raioane stocurile s-au epuizat. Reprezentanţii întreprinderii au declarat totuşi că problema va fi rezolvată după ce vor demara lucrările de igienă a pădurilor. În luna martie, Moldsilva a scumpit cu până la 10 la sută lemnele de foc. Direct din pădure, acestea pot fi cumpărate la preţuri între 600 şi 750 de lei pentru un metru ster. Gazul s-a scumpit cu peste 22 la sută din 1 iunie. Consumatorii casnici plătesc acum 18 lei şi 62 de bani pentru un metru cub, cu 3 lei şi 44 de bani mai mult decât în luna mai.


Distribuie
..