Spectacol grandios la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”. Trupa de balet Sukhishvili a revenit pe scena de la Chişinău cu un spectacol impresionat.

Spectacol grandios la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”. Trupa de balet Sukhishvili a revenit pe scena de la Chişinău cu un spectacol impresionat.

Spectacol grandios la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”. Celebra trupă naţională de balet a Georgiei cu renume mondial „Sukhishvili” a revenit pe scena de la Chişinău cu un spectacol impresionat. Cei peste 100 de dansatori au primit ropote de aplauze şi au ridicat sala în picioare. Evenimentul a dat startul „Săptămânii Culturii Georgiene”, organizată de Ambasada Georgiei în Republica Moldova. În cadrul acesteia, în ţara noastră vor fi organizate mai multe concerte şi expoziţii cu participarea artiştilor din această ţară.

Sâmbăta seara, sala Palatului Naţional „Nicolae Sulac” a fost arhiplină. Artiştii legendarului balet „Sukhishvili” au cucerit inimile spectatorilor printr-un spectacol plin de culoare, emoţii şi graţie.

Din program nu au lipsit vestitele dansuri cu săbii şi cuţite.

În această lună, Moldova şi Georgia marchează 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, motiv pentru care în ţara noastră vor fi organizate mai multe evenimente menite să apropie oamenii şi culturile dintre cele două state.

Ambasadorul Georgiei în Republica Moldova, Levan Diasamidze, a ţinut un discurs în limba română pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac”: „Aşteptăm cu nerăbdare să începem o nouă fază pe calea integrării europene alese de popoarele noastre. Acum este rândul Europei. Georgia şi Moldova vor deveni cu siguranţă membri cu drepturi depline ai familiei europene’.

„Mulţumesc artiştilor că au făcut o cale atât de lungă să ne bucure cu arta georgiană, arta dansului, baletului, care dă spiritul naţiunii. Prietenia dintre Moldova şi Georgia va fi cu fiecare zi, cu fiecare clipă, cu fiecare acţiune, mai puternică şi mai strânsă”, a spus Sergiu Prodan, ministrul Culturii.

La spectacol a fost şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu. Oficialul a precizat că relaţiile dintre cele două ţări sunt din ce în ce mai apropiate, iar în curând ar putea fi organizate şi zilele culturii moldoveneşti în Georgia.

„Este extraordinar, vai de mine, peste aşteptările mele, foarte frumos aşa o energie şi atât dinamism şi fineţe. Am avut o conversaţie la distanţă cu omologul meu, nu am putut să ne deplasăm. Am făcut invitaţie reciprocă şi deja s-a coordonat vizita mea la Tbilisi”, a spus Igor Grosu.

Tot cu ocazia celor 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Moldova şi Georgia, Agenţia Naţională de Turism a Georgiei a amenajat în holul Palatului Naţional „Nicolae Sulac” mai multe standuri, iar moldovenii au putut să afle mai detalii despre ofertele turistice din această ţară.

„Avem planuri de a organiza curse avia directe din Moldova în Georgia. Moldova are vinuri foarte bune, Georgia la fel, ne gândim să facem unele proiecte comune pe plan internaţional. Vom avea mai multe întrevederi cu reprezentanţi ai domeniului turismului de la voi şi sperăm să facem planuri de viitor”, a menționat Anna Kekelia, şef departament Agenţia Naţională de Turism din Georgia.

Publicul venit la eveniment a rămas încântat de spectacol. Unii spectatori l-au privit pentru a treia oară:

„Este un spectacol extraordinar. Cultura Georgiei, mai ales tot ceea ce ţine de dansuri, este într-adevăr plin de viaţă. Şi cu mare drag, şi mare plăcere vin la aceste concerte, nu sunt pentru prima dată şi mă bucur că vin la noi şi ne bucură prin artă”.

„Excepţional. Nu ne aşteptam, am venit direct de la Iaşi pentru spectacolul acesta. Şi doream de foarte mult timp să-l vedem”.

„Este minunat, nişte dansatori aşa de frumoşi, atmosferă foarte caldă, jumătate din Moldova este aici în această seară. Este prima dată când îi văd”.

Baletul „Sukhishvili” a fost fondat în anul 1945. Acesta are propria orchestră, peste 100 de dansatori şi peste 2000 de costume. De-a lungul istoriei, colectivul a susţinut peste 9.000 de concerte pe cele mai importante scene din lume, în aproape 90 de ţări. În Australia a fost numit a opta minune a lumii.

Cu ocazia „Săptămânii Culturii Georgiene”, în perioada 20 – 26 iunie, telespectatorii din ţara noastră vor putea urmări la PRIME scurtmetraje, dar şi filme artistice reprezentative pentru cinematografia georgiană, precum „Vstrecia v gorah”, „Ne goriui” şi „Mimino”. Acestea vor fi difuzate la ora 22:00, după principalul buletin informativ al zilei „Primele Ştiri”.

..