Tone de cartofi întoarse din vamă. ANSA a depistat că legumele sunt infectate cu bacteria „putregaiul inelar”

Tone de cartofi întoarse din vamă. ANSA a depistat că legumele sunt infectate cu bacteria „putregaiul inelar”

Distribuie

Patru camioane în care se aflau cartofi din Belarus au fost întoarse, duminica trecută, din vamă după ce ANSA a depistat că legumele sunt infectate cu bacteria „putregaiul inelar”. În schimb, alte 13 tir-uri, care, la fel, staționau la frontieră, au fost lăsate să intre pe teritoriu țării.

„Putregaiul inelar al cartofului, este un obiect de carantină, care este interzis pe teritoriul Republicii Moldova. Ea se răspândeşte prin tuberculi de cartofi, prin coji, şi prin resturi de cartofi”, a spus vicedirectorul ANSA, Ela Malai.

Inspectorii ANSA susţin încă că putregaiul inelar nu este periculos pentru sănătatea oamenilor, ci pentru sol şi pentru următoarea recoltă, care poate fi compromisă.

„După cum puteţi vedea, plantele de aici au fost atacate încă la sfârşitul perioadei de vegetaţie, se observă o îngălbenire a lor, inelul este de putregai, iar asta afectează calitatea cartofului”, a afirmat vicedirectorul ANSA, Ela Malai.

Referindu-se la preţul cartofilor, ministrul Agriculturii a declarat că acesta nu are nicio legătură cu problema camioanelor din Belarus. Nicolae Ciubuc are însă o altă explicaţie.

”Pe fundalul creșterii cererii, anumiți comercianți au favorizat pe alocuri scumpirea artificială și nejustificată a prețurilor la cartofi. Noi cu colegii am verificat prețul din vamă și prețul din unitățile comerciale și decalajul este destul de mare”, a declarat ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc.

Totodată, Consiliul Concurenţei s-a autosesizat pe marginea acestui caz şi urmează să spună dacă majorarea preţurilor pentru cartofi a fost una justificată sau dacă este o înţelegere de cartel.

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că va monitoriza situația de pe piaţa alimentară.

„Din informațiile preliminare, colegii au fost la unitățile comerciale, au constatat o esențială scădere a prețului la cartofi cu toată certitudinea vă spun că prețul a scăzut sub zece lei”, a comunicat ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc.

Potrivit ANSA, de la începutul acestui an, în ţara noastră au fost importate 29 de mii de tone de cartofi din Ucraina, Belarus, Polonia, Rusia, Germania, Egipt, Israel, Olanda şi Azerbaidjan.


Distribuie
..