Unul dintre cele mai mari combinate de panificație din țara a scumpi pâinea

Unul dintre cele mai mari combinate de panificație din țara a scumpi pâinea

Distribuie

Unul dintre cele mai mari combinate de panificație din țara a anunțat joi că majorează prețurile produselor, inclusiv cel al pâinii, cu până la 17%. Întreprinderea are 5 brutării în raioanele Taraclia, Comrat, Anenii Noi și Drochia și livrează zilnic peste 100 de mii de produse. După ajustarea prețurilor, colacul ambalat de 500 de grame, de exemplu, s-a scumpit de la 9 la 10 lei, iar pâinea de secară care costa 6 lei și 82 de bani, costă acum 7 lei și 73. A rămas neschimbat doar prețul chiflelor. Сonducerea combinatului a refuzat să ne ofere un interviu pentru a ne explica motivele scumpirii. Președintele Asociației Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit, Veaceslav Guțuleac, spune că pe fundalul majorării tarifelor pentru resursele energetice, a crescut și costul de producție. În aceste condiții, majorările au fost inevitabile.

„Sunt producători care nu mai rezistă pur și simplu la formarea costului. S-a mărit, și într-un sens, modifică prețul, ajustează prețul la costurile de pe piață. Luând în calcul modificările de componentă a formarea de prețuri a unui produs”, a spus Veaceslav Guțuleac, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit.

Potrivit legislației, adaosul comercial pentru produsele de panificație nu poate depăși marja de 10 la sută. Reprezentanții de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, susțin că statul poate interveni în politica de prețuri doar în cazul scumpirii unui număr limitat de produse.

„Produsul social important este pâinea neambalată la o cantitate de 600 de grame. Și colacii de până la 300 de grame”, a spus Vasile Șarban, secretar de stat din cadrul MAIA.

La începutul lunii februarie, un alt combinat important din țară, a scumpit produsele de panificație cu 30 la sută cu excepția pâinii sociale care costă 3 lei. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a cerut anterior Consiliului Concurenței și Ageneției pentru Protecția Consumatorilor să monitorizeze mai activ majorările de preț pentru produsele alimentare, în special ale celor de primă necesitate.


Distribuie
..