Vadim Ceban: Moldova va achita mai puţin în luna mai pentru gazele naturale

Vadim Ceban: Moldova va achita mai puţin în luna mai pentru gazele naturale

Moldova va achita mai puţin în luna mai pentru gazele naturale, anunţă şeful de la MoldovaGaz. Vadim Ceban explică ieftinirea cu scăderea preţului pentru indicatorul TTF la bursa din Țările de Jos. Vadim Ceban nu ne-a putut spune dacă facturile consumatorilor vor fi ajustate, dar a menţionat că va veni în curând cu explicații în acest sens.

„În luna mai, prognoza este de circa 919 dolari, preţ de achiziţie în luna mai. Comparativ cu 1193, cât a fost în aprilie, în mai avem cu 300 de dolari mai ieftin”, a spus Vadim Ceban.

Şeful MoldovaGaz nu a putut spune, deocamdată, dacă această ieftinire va fi resimţită şi de consumatorii finali din ţara noastră:

„Deja dumneavoastră trebuie să vă explic mult mai mult despre facturi. Noi vom ieşi în scurt timp referitor la tarife şi facturi”.

Această ieftinire vine după ce în luna aprilie preţul de achiziţie a gazului în Moldova a fost mai mare decât media europeană. Despre acest lucru a vorbit expertul economic Veaceslav Ioniţă.

„După o perioadă lungă, preţul plătit de noi a fost mai mare decât media europeană. Noi am plătit 1193 de dolari, în condiţiile în care media europeană a fost de 1129 de dolari. După mine, asta este şi motivul pentru care autorităţile ţării noastre stăteau atât de relaxate şi ziceau că nu-i nimic dacă Rusia nu ne dă gaz în luna mai, noi cumpărăm în altă parte”, a menționat Veaceslav Ioniţă.

Economistul Veaceslav Ioniţă precizează că iarna Moldova a plătit pentru gaz mai puţin decât preţul mediu achitat de ţările UE, şi asta datorită formulei de calcul, pe care Chişinăul a negociat-o cu Gazprom-ul.

„Înţelegerea cu Federaţia Rusă a fost în felul următor, ne daţi gaz la un preţ mai mic iarna, iar vara ne daţi la un preţ mai mare şi acum pentru noi ar fi convenabil să nu cumpărăm gaz din Rusia, pentru că preţul pe care îl achităm noi conform contractului deja e mai mare decât media europeană”, a declarat Veaceslav Ioniţă.

Moldova este obligată contractual să achite în perioada caldă a anului diferenţa pentru tariful preferenţial plătit în sezonul rece. Potrivit analizei efectuate de Veaceslav Ioniţă, până la sfârşitul acestui an, ţara noastră va achita concernului rus Gazprom aproape 800 de milioane de dolari pentru gazul consumat, practic de cinci ori mai mult decât în 2020.

..