Viața grea a pensionarilor din Moldova. Mii de bătrâni au ajuns la mila satului şi mănâncă ce le mai aduc vecinii

Viața grea a pensionarilor din Moldova. Mii de bătrâni au ajuns la mila satului şi mănâncă ce le mai aduc vecinii

Pâine uscată şi ceai. Este tot ce mănâncă un pensionar din Republica Moldova în condiţiile în care inflaţia a devalorizat pensiile şi aşa mizere. Mii de bătrâni, care au rămas singuri şi cu o pensie de o mie de lei, au ajuns la mila satului şi mănâncă ce le mai aduc vecinii. Pe lângă faptul că nu-şi pot cumpăra medicamentele necesare şi sunt malnutriţi, mulţi spun că la iarnă vor fi nevoiţi să îngheţe de frig din cauza scumpirilor cărora demult nu le mai fac faţă.

Pe Gheorghe Mocanu, în vârstă de 69 de ani din satul Cupcui, Leova, l-am surprins singur în casă cu nişte zahăr pe masă şi pâine uscată. Bărbatul, care a rămas fără ambele picioare, spune că în această vară încă nu a ieşit afară.

” – Da, îmi este rău tare”, a spus bătrânelul.

Nu-l mai vitează nici cei trei copii ai săi, dar nici asistenta socială, iar singurele feţe pe care le mai vede sunt ale vecinilor: ” – Vă este dor de copii? – Dapoi cum …”

Bărbatul are o pensie de 2037 de lei după 40 de ani munciţi în calitate de tractorist. Cu toate acestea, de un an nu mai poate merge pe propriile picioare la magazin, pentru a cumpăra ceva de mâncare. Spune că în ultimele două zile a mâncat câteva roşii şi dovlecei aduse de vecini.

„Nu mai stau flămând că îmi fac o cafea sau un ceai”, a spus bătrânelul.

Chiar dacă spune că se descurcă, i-am găsit frigiderul gol.

Peste două case, locuieşte mătuşa Aftenia, în vârstă de 91 de ani. Deşi are trei copii, este nevoită să se descurce singură, iar tot ce pune pe masă e cules din grădină unde munceşte zi şi noapte pentru a nu muri de foame cu pensia sa de o mie de lei.

„Primesc oleacă de pensie. Cumpăr, e scump tot de a mâncării, mă duc cu 50 de lei la magazin şi iau o pâine şi mai iau acolo … vai de capul meu, of”, a spus mătușica.

Femeia spune că nu ştie cum se va descurca la iarnă, mai ales că vârsta nu-i mai permite să meargă să adune ca crengi pentru foc: „Eu mă gândesc cum o să mai trăiesc că acuş o să vină iarna, n-am de foc. Ne-au mai adăugit la pensie, dar e scump tot, când mă gândesc că e peste mia de ruble lemnele şi casa asta ţine frig.”

Iar alţi vârstnici din sat care au avut totuşi norocul de a fi îngrijiţi de copii, spun că nu ştiu ce ar fi fost cu ei, dacă rămâneau singuri. Această femeie are o pensie lunară de 1300 de lei care nu-i ajunge nici pentru medicamentele strict necesare.

„- Cum v-aţi fi descurcat fără fiica dvs.? – Era să fiu de mult moartă. Fata îmi aduce mâncare, mă spală, mă schimbă, vai de capul meu, dacă nu vine moartea ceea”, a spus femeia.

Şi dacă unora nu le ajung bani pentru produse alimentare, atunci alţi pensionari n-au de unde să le cumpere. Se întâmplă în localitatea Troiţa din raionul Leova, unde majoritatea celor rămaşi sunt vârstnici, care trebuie să parcurgă câţiva kilometri pe jos până la cel mai apropiat magazin alimentar.

„Noi suntem pensionari, dar trebuie o pâine, dar e departe, trebuie să te duci departe, dar picioarele nu mă ţin, eu am 70 de ani. Zahăr un kg e 24 de lei, pâinea 6-8 lei, sare tot e scump, cum să trăim noi la bătrâneţe? În loc să ne odihnim … „, a spus un bărbat.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă susţine că puterea de cumpărare a vârstnicilor a scăzut cu 15 procente în comparaţie cu anul trecut. Acesta menţionează că pentru prima dată pensionarii ar putea să nu aibă posibilitatea să-şi achite facturile la iarnă.

„Vom avea o scumpire de şase ori în mai puţin de un an la gaze naturale. Deci, o lovitură care nu a fost niciodată în Republica Moldova, asta va afecta pe toţi şi din acest motiv şi Guvernul a spus că nu vor putea să-i ajute pe toţi, ci doar pe cei nevoiaşi”, a declarat Veaceslav Ioniţă.

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în Republica Moldova sunt aproape 529 de mii de pensionari. Pensia medie este de 3100 de lei. Recent, Guvernul a anunțat că pregătește un mecanism pentru compensarea facturilor pentru gaze și energia termică pentru iarna care vine. Mai exact, familiile vor fi împărţite în şase categorii în funcţie de veniturile şi consumul pe care îl au în fiecare lună.

..