ZI DE DOLIU în Moldova pentru comemorarea victimelor războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei

ZI DE DOLIU în Moldova pentru comemorarea victimelor războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei

Distribuie

Președintele Maia Sandu a decretat zi de doliu pentru comemorarea tuturor victimelor războiului declanșat de către Federația Rusă împotriva Ucrainei. Șeful statului a declarat că țara noastră din prima zi a condamnat agresiunea Rusiei și a chemat la pace. Și membrii Cabinetului de miniştri şi cei ai Parlamentului au ţinut câte un moment de reculegere. Organizaţia Naţiunilor Unite raportează peste 1400 de civili morţi. Potrivit autorităţilor de la Kiev, în 40 de zile de la izbucnirea conflictului, 161 de copii au murit.

”Am declarat această zi de doliu în memoria oamenilor nevinovați care au fost uciși cu cruzime în localitățile, în casele lor și vreau ca toți cetățenii Republicii Moldova să vad aceste imagini, în special cei care nu condamnă acest război și chiar unii dintre cei care încearcă să găsească justificări”, a spus Maia Sandu.

Ședința Guvernului a început cu un moment de reculegere.

„Astăzi a fost decretată zi de doliu pentru victimele războiului nedrept care are loc în Ucraina. Propun să începem şedinţa Guvernului cu un minut de reculegere”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

Prim-ministrul a reiterat că Republica Moldova rămâne un stat neutru: „Să pledăm pentru pace, avem nevoie de pace şi stabilitate astfel încât Guvernele să se poată concentra pe îmbunătăţirea traiului cetăţenilor şi nu pe consecinţele dezastruoase ale acestui război.”

Şi deputaţii au ţinut un minut de reculegere. Unii au legat panglici galbene şi albastre la microfoane, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, şi panglici negre, în semn de doliu.

„Imaginile care au apărut ieri din Bucha, Irpin şi Hostomel cu sute de civili ucişi şi lăsaţi pe străzi sunt groaznice. Moldova condamnă cu fermitate masacrul asupra civililor, iar cei responsabili trebuie traşi la răspundere. Propun să ţinem un minut de reculegere”, a spus Igor Grosu, preşedintele Parlamentului.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea a intervenit cu menţiunea că sunt comemorate toate victimele, ruşi şi ucraineni: „Nu ştiu cât este de corect, bine, este propunerea preşedintelui Parlamentului să vorbim numai de 40 de zile. Noi vom participa la acest moment de reculegere, dar cu o anumită mențiune, că pe parcursul a 8 ani de zile sunt victime, inclusiv şi Odesa, şi estul Ucrainei, unde au fost bombardate oraşe.”

Drapelul a fost coborât în bernă la toate instituţiile publice din ţară, precum şi la ambasadele moldoveneşti de peste hotare.


Distribuie
..