ÎN MEMORIA LUI IURI GAGARIN: În parcul Ștefan cel Mare a fost instalată o placă comemorativă

ÎN MEMORIA LUI IURI GAGARIN: În parcul Ștefan cel Mare a fost instalată o placă comemorativă

Distribuie

Acum 60 de ani, pe 12 aprilie 1961, nava cosmică «Vostok» cu un om la bord a efectuat primul zbor în spațiu din istoria omenirii. Iuri Gagarin a fost primul om care a ajuns în Cosmos. Zborul a durat 108 minute, iar cuvântul «Поехали!», pe care l-a rostit la start, a devenit o carte de vizită a cosmonautului sovietic.

Evenimentul a fost marcat şi la Chişinău. În Grădina Publică Ştefan cel Mare a fost instalată o placă comemorativă lângă platanul sădit chiar de Iuri Gagarin în 1966.
Producătorul şi scenaristul Grigore Cuşnir avea 25 de ani când l-a văzut în carne şi oase pe astronautul Iurie Gagarin. Eroul Uniunii Sovietice a fost primit la Chişinău cu ropote de aplauze, mai ales de către tineri.

„El spunea întotdeauna, eu sunt ca toţi voi. Oricine putea să fie în locul meu, eu am avut noroc. El sublinia că nu s-a gândit că o asemenea glorie mondială o să cadă asupra lui. Asta a fost o întâlnire de neuitat, de neuitat. Toţi doreau să devină astronauţi, era ceva romantic, era tehnologia de vârf „.

Iurie Gagarin a stat trei zile în Moldova. Timp în care a reuşit să viziteze mai multe şcoli şi cramele de la Cricova. El s-a întâlnit cu mii de tineri moldoveni pe Stadionul Republican.

„A fost o sărbătoare pentru tot Chişinăul, toată lumea s-a străduit să ajungă pe străzile pe care a mers Gagarin. Stadionul Republican era arhiplin, nu aveai pe unde trece, toţi doreau să îl vadă. Era însoţit de o armată de echipe de filmare, corespondenți, totul a fost filmat”.

Gagarin a participat chiar şi la o nuntă organizată la casa de cultură de la Cojuşna.

„Gagarin a lăsat tot protocolul şi s-a alăturat nuntaşilor. A dăruit mirilor un covor. Toate florile pe care le primise le-a oferit miresei şi i-a spus „toate florile din lume astăzi sunt pentru tine”.

În ajunul Zilei cosmonauticii, sărbătorită în data de 12 aprilie, o vinărie din Moldova a organizat o expoziţie inedită. Administraţia fabricii de vin a invitat un colecţionar, care a expus vizitatorilor diverse costume, poze şi pachete cu mâncare pentru astronauţi.

„Sunt expuse 800 de obiecte, inclusiv, fotografii originale. Sunt expuse 120 de fotografii, care sunt un cadou trimis de către comandantul unei nave cosmonautice. Sunt executate de dânsul personal, din cosmos.”

Primul zbor în spaţiu a avut loc în data de 12 aprilie 1961. Iurie Gagarin a efectuat pe orbită o rotaţie completă în jurul Pământului. Călătoria a durat o oră şi 48 de minute.


Distribuie
..