În piața Centrală din Capitală comercianții continuă să utilizeze sacoșele nocive, în detrimentul celor biodegradabile

În piața Centrală din Capitală comercianții continuă să utilizeze sacoșele nocive, în detrimentul celor biodegradabile

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nici legea şi nici amenzile mari nu-i sperie pe comercianţii din pieţe, care continuă să vândă pungi din plastic.
Ei afirmă că nu sunt gata să treacă la pungi bio-degradabile din cauza preţului prea mare.
Între timp, unii mai smecheri au scos în vânzare pungi ecologice contrafăcute.
Dar ei nu pot fi sancţionaţi din cauză că statul nu dispune de un laborator, care să demonstreze falsitatea acestora.

Pe tarabele de la Piaţa Centrală din Capitală puteai găsi astăzi pungi din plastic de toate culorile şi dimensiunile.

” – Şi aţi primit o amendă? – Săptămâna asta nu, dar săptămâna trecută da, s-au pus multe amenzi pe piaţă. – Şi continuaţi să le vindeţi? – Nu, avem pachete de trei şi patru lei eco. – Iată ele stau din plastic. – Ăăă, Liuda ia pachetele de aici. Ce avem asta folosim şi pe urmă nu le mai vând.”

„Dar de unde să luăm de celalalte? În vânzare în piaţă sunt din aceste pachete. Au promis că de azi o să aducă şi nu au adus.”

Vânzătorii spun că nu utilizează pungile biodegradabile din cauză că sunt mai scumpe decât cele din plastic.

„O să punem în tară şi o să le punem clienţilor cumpărăturile în genţi că aşa deja o să vină lumea. ”

„Lumea cam se revoltă, dar se cumpără mai slab. ”

Odată cu intrarea în vigoare a legii privind interzicerea pungilor din plastic, pe piaţă au apărut pungi care sunt vândute ca fiind biodegradabile, însă de fapt, sunt tot din plastic. Potrivit specialiştilor, pentru a căpăta acea atingere fină, plasticul este amestecat cu granule din amidon de porumb sau cartof. Importatorii de pungi biodegradabile susţin că primul lucru care trădează o pungă eco falsă este preţul prea mic, dar şi lipsa insignei TUV Austria.

„Desigur că nu este o concurenţă loială, iar cel mai grav e că acest concept de eco al acestei legi este anulat, fiindcă astfel de pungi nu degradează atât de repede, nu pot fi compostate pungile false eco.”

Importatorii de sacoşe eco mai afirmă că unii producători locali ar aplica pe pungă ilegal insigna TUV Austria.

„Insigna aceasta TUV Austria se oferă fiecărui producător ca un produs de calitate, dar sunt producători autohtoni care pun insigna, dar punga nu este compostabilă nu doar după aspect, dar şi după preţul final, pentru că nu poate costa atât de ieftină o pungă bio deja în magazin. Organele competente de la TUV Austria ar trebui degrabă să ajungă şi în Republica Moldova pentru a lua mostre aşa cum se face în România unde toţi producătorii odată în lună sunt verificaţi.”

Responsabilii de la Inspectoratul pentru Protecţia Mediului spun că sunt neputincioşi în această situaţie, întrucât instituţia nu a fost asigurată cu un laborator care să testeze dacă într-adevăr agenţii economici pun în vânzare pungi prietenoase mediului.

” – De ce nu avem un laborator care să testeze pungile? – Uu la aşa întrebare mai greu de răspuns. Noi nu avem aşa laborator sunt poate alţi agenţi economici care au laboratoare private.”

Pungile din plastic au fost interzise din 1 ianuarie 2021, cu excepţia ambalajului cu o grosime de până la 15 microni. În 12 zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, poliţiştii au sancţionat şase agenţi economici cu amenzi de până la şase mii de lei. Sub incidenţa acesti legi cad nu doar pungile, dar şi vesela de unică folosinţă din plastic.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..