Inaugurarea cu fast a toaletei din Hiliuți a provocat un val de reacții atât în rândul politicienilor, cât și autorităților

Inaugurarea cu fast a toaletei din Hiliuți a provocat un val de reacții atât în rândul politicienilor, cât și autorităților

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Inaugurarea cu fast a toaletei gimnaziului din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a provocat un val de reacţii. Şeful statului Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii „Preşedintele răspunde” că deputatul socialist Vladimir Mizdrenco şi preşedintele raionului Vasile Secrieru, care au tăiat panglica roşie, au exagerat cu PR-ul.

„Da, cu blocul sanitar au luat-o prea razna cu PR-ul, le dăm peste cap pentru chestia asta, dar eu cred că ei deja toţi au înţeles. Dar totuşi problema este, dar poate cineva va lua măsuri ca să nu mai fie aşa cazuri, este o situaţie stupidă, dar problem este şi trebuie rezolvată.”

Şi socialistul Vasile Bolea a recunoscut că colegii săi au exagerat cu tăiere panglicii.

„Ceea ce ţine de panglică, părerea mea este că este exagerat. Prezenţa preşedintelui raionului, a primarului, a deputatului ales pe circumscripţie chiar este una exagerată. ”

Pe pagina sa de facebook, preşedintele fracţiunii PSRM, Corneliu Furculita, a scris că PSRM cere Ministerului Educației să pregătească, în termen cît mai restrîns, un progam de modernizare a tuturor blocurilor sanitare din instituțiile școlare din toată republica. Tot pe facebook, fostul ministru al Sănătăţii Ala Nemerenco a scris că i se pare ieşită din comun implicarea copiilor în evenimente politice şi electorale, asta în condiţiile în care, panglica tăiată de oficial era ţinută de nişte elevi. „Jucați-vă în scenariile voastre murdare fără a implica și a atinge copiii oamenilor. Copiii nu sunt marfă politică! Construiți pentru ei viitorul: şcoli, grădinițe, drumuri, toalete, secții sportive, muzicale, tabere, dar fără să îi implicați.”, a scris Nemerenco. Nemulţumit s-a arătat şi ministrul Educaţiei, Igor Şarov. Acesta a emis un ordin prin care interzice organizarea în instituţiile de învăţământ a activităţilor care nu au tangenţă cu procesul educaţional. În cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, Şarov a spus că nu va permite niciun fel de propagandă electorală în şcoli.

„Eu sunt profund revoltat, ca să nu zic indignat. Am semnat un ordin respectiv despre interzicerea accesului persoanelor străine în instituţiile de învăţământ. Este revoltător ceea ce se întâmplă şi eu nu pot găsi nicio explicaţie. Este strigător la cer! Este strigător la cer şi noi vom curma orice acţiune de acest gen. Nu voi permite niciun fel de propagandă electorală pe teritoriul şcolii. Lăsaţi şcoala în pace! Lăsaţi profesorii în pace!”

Potrivit ordinului semnat de ministrul Educaţiei, în instituțiile de învățământ se permite doar accesul elevilor, studenților, precum și angajaților instituțiilor. De asemenea, sunt interzise întâlnirile elevilor cu demnitarii de stat sau candidații la funcții publice. Într-o intervenţie live pe facebook, preşedintele Igor Dodon a menţionat că nu va ţine cont de circulara emisă de minister.

„În calitate de preşedinte, până a fi înregistrat în campanie electorală, eu pot să am întrevederi la iniţiativa directorilor. Am avut în liceul din oraşul Leova, liceul „Mihai Eminescu”, unde am discutat cu profesorii despre diverse probleme, nu legat de electorală. Sau ieri am avut întrevedere în liceul din oraşul Taraclia, unde am discutat, de asemenea, despre probleme de ordin educaţional.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •