Incertitudine în jurul noilor tarife din transportul public! Curtea Supremă de Justiţie va decide care instanţă va examina contestaţia depusă de Cancelaria de Stat

Incertitudine în jurul noilor tarife din transportul public! Curtea Supremă de Justiţie va decide care instanţă va examina contestaţia depusă de Cancelaria de Stat

Distribuie

Incertitudinea planează în jurul noilor tarife din transportul public! Curtea Supremă de Justiţie va decide miercuri, 6 iulie, care instanţă va examina contestaţia depusă de Cancelaria de Stat privind suspendarea dreptului Primarului de a scumpi călătoria în troleibuze şi autobuze. Atât Judecătoria sectorului Rîşcani, cât şi Curtea de Apel au spus că nu este de competenţa lor să examineze cererea Cancelariei. Între timp, edilul Ion Ceban anunţă că noile abonamente se vând ca pâinea caldă: în mai puţin de jumătate de lună s-au vândut de opt ori mai multe abonamente decât se vindeau anterior într-o lună întreagă.

”Peste 32 de mii de abonamente procurate. Este un număr foarte, foarte mare, într-o perioadă atât de scurtă. Anterior se vindeau trei, patru mii de abonamente lunar. Cele mai procurate abonamente au fost cele de şase luni, după care cele de o lună şi cele de trei luni.”

Abonamentul pentru o lună costă 234 de lei, cel pentru trei luni – 594, iar pentru jumătate – 972. Potrivit primarului, tendinţele arată că tot mai mulţi locuitori ai Capitalei circulă cu transportul public.

” Numărul călătoriilor cu transportul public a crescut cu cel puţin 7%. Oamenii preferă să lase maşinile şi să ia transportul public, acesta devenind mai accesibil. Nu mai avem acele hârburi. În acest an ne propunem să cumpărăm alte 70 de unităţi de transport public.”

Săptămâna trecută Cancelaria de Stat a constatat că tarifele la transportul public nu pot fi aprobate decât de consilierii municipali şi a atacat în judecată decizia CMC care a împuternicit primarul să stabilească noile tarife. Edilul Ion Ceban a acuzat atunci Cancelaria de Stat că a depus cererea în instanţă cu grave abateri juridice şi că a admis o ingerinţă în activitatea administraţiei locale.
În replică, şeful Oficiului Teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat, Ion Ciumac, susţine că, potrivit legii administraţiei publice locale, oficiile teritoriale ale Cancelariei au dreptul să atace în judecată deciziile aleşilor locali, dacă depistează abateri.


Distribuie
..