Indemnizaţia de maternitate va fi acordată automat, din întâi octombrie

Indemnizaţia de maternitate va fi acordată automat, din întâi octombrie

Din întâi octombrie, indemnizaţia de maternitate va fi acordată automat, iar părinţii nu vor mai trebui să depună o cerere în acest sens la casele teritoriale de asigurări sociale, aşa cum se procedează în prezent. O hotărâre care simplifică procesul de acordare a acestor plăţi a fost aprobată joi, de Guvern.

„Astfel indemnizaţia de maternitate va putea fi acordată în baza informaţiei din certificatele medicale pentru concediul de maternitate, transmise de prestatorii de servicii medicale, prin intermediul portalului certificatelor de concediu medical. Altfel spus, părinţii nu vor trebui să facă drumuri suplimentare la Casa Naţională de Asigurări Sociale”, a spus Marcel Spătari.

Datele transmise online de prestatorii de servicii medicale vor fi examinate de angajaţii CNAS în decurs de 15 zile, iar dacă informația prezentată va fi incorectă sau incompletă, acest termen va fi extins până la 45 de zile. Premierul Natalia Gavriliţa a salutat digitalizarea serviciului şi a îndemnat toţi miniştrii să aplice practica acolo unde este posibil.

„Vedem o femeie însărcinată sau cu copil mic, nou-născut, trebuie să meargă undeva ca să prezinte nişte documente, pe care statul deja le deţine. Noi scutim aceste femei de această procedură birocratică, de care nu avem nevoie ca să acordăm concediu de maternitate”, a relatat Natalia Gavrilița.

Indemnizația de maternitate este achitată în cuantum de 100% din venitul mediul lunar asigurat tuturor femeilor asigurate, soțiilor aflate la întreținerea soților asigurați.

..