Inevitabilul s-a produs! Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc, dați în căutare internațională

Inevitabilul s-a produs! Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc, dați în căutare internațională

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Autorităţile Republicii Moldova solicită ”Interpolului” să-i anunţe în căutare internaţională pe controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, şi fostul şef-adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc.
Informaţia a fost confirmată pentru postul nostru de televiziune de Viorel Ţentiu, șeful Biroului Național Central Interpol din Republica Moldova.
Demersurile au fost înaintate săptămâna trecută.
Atât Platon, cât şi Cavcaliuc, afirmă că sunt persecutaţi politic.

„Biroul Național Central Interpol din Republica Moldova a solicitat să fie anunţaţi în căutare internaţională pentru arest şi extrădare Veaceslav Platon şi pentru localizare, Gheorghe Cavcaliuc. Solicitările s-au transmis la Lyon. Urmează să fim informaţi cum se va proceda mai departe, care va fi poziţia dânşilor.”

În timp ce poliţia de la noi vrea să ştie unde se află Cavcaliuc, acesta a reacţionat într-un video pe canalul său de Telegram.

„Procuratura continuă circul la comanda politicienilor care au influenţă şi le suntem incomozi, atât eu ca preşedinte de partid, cât şi echipa pe care o conduc. Repet, sunt la Londra, sunt în Marea Britanie, sunt în deplasare de serviciu.”

Şi Veaceslav Platon califică acţiunile autorităţilor ca fiind politizate.

„Eu am luat legătura cu Platon Veaceslav. I-am comunicat declaraţiile. A zis că dumnealui este persecutat politic şi astfel Interpolul va refuza.”

Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova în 18 iulie. Avocatul său, Ion Creţu, spunea atunci că Platon a plecat pentru a-şi rezolva unele probleme personale şi că se va întoarce în zece zile. Platon a fost văzut ultima dată la începutul lunii august în capitala Marii Britanii, la Londra. El a confirmat că se află acolo într-o postare publicată pe o reţea de socializare. În 12 august, Judecătoria Buiucani a emis un mandat de arest pentru 13 zile pe numele lui Veaceslav Platon, decizia fiind luată după ce omul de afaceri nu s-a prezentat la şedinţa de judecată, unde urma să se examineze dosarul în care este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi coruperea a doi gardieni ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”.

Gheorghe Cavcaliuc, la fel, a părăsit ţara în iulie şi a fost surprins pe străzile Londrei. Liderul PACE susţine că a anunţat Procuratura că pleacă în deplasare de serviciu, dar nu s-a mai întors în Republica Moldova şi a explicat că munceşte acolo în cadrul unei companii internaţionale.
Fostul şef-adjunct al Inspectoratului General de Poliţie este vizat în dosarul „verde de briliant”, după ce în aprilie, mai mulți membri ai partidului PACE, condus de Cavcaliuc, l-au stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei. Tudor Tutunaru a ajuns la spital cu arsuri la ambii ochi, iar Gheorghe Cavcaliuc a lăudat acţiunea şi a spus că gestul e motivat de faptul că funcţionarul s-a vaccinat împotriva COVID-19 înaintea medicilor. El a fost citat la Procuratură, dar nu s-a prezentat.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..