Iniţiativa deputatului PAS, Dumitru Alaiba, de a interzice publicitatea pentru loterii şi pariuri sportive, criticată repetat de experți

Iniţiativa deputatului PAS, Dumitru Alaiba, de a interzice publicitatea pentru loterii şi pariuri sportive, criticată repetat de experți

Distribuie

Experţii critică dur iniţiativa deputatului PAS Dumitru Alaiba de a interzice publicitatea pentru loterii şi pariuri sportive.
Aceştia l-au îndemnat să se documenteze înainte de a elabora proiecte de lege.
Stas Madan, expert superior în cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup a scris, că proiectul promovat de Dumitru Alaiba nu se bazează pe cifre şi vine în contradicţie cu practicile europene în domeniu.
Iar directorul IMAS, Doru Petruţi afirma, că tot ce a auzit de la Alaiba, despre acest proiect, au fost doar populisme.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba s-a arătat indignat că se face publicitate la loterie şi la gheretele de unde poate fi cumpărată cafea. Alaiba a scris pe Facebook că oamenii pot fi uşor influenţaţi, aşa că trebuie să se intervină cât mai repede la nivel de legislaţie astfel încât publicitatea să fie interzisă. Dumitru Alaiba a mai scris pe pagina sa de Facebook că îşi doreşte interzicerea publicităţii pentru aparatele de jocuri de noroc. Totuşi, acest lucru a fost deja interzis în 2017, la iniţiativa lui Vlad Plahotniuc. Declaraţiile lui Dumitru Alaiba au fost criticate dur de experţi.

Economistul superior al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Stas Madan, a scris că proiectul de lege promovat de Dumitru Alaiba nu este fundamentat pe cifre şi vine în contradicție crasă cu practicile europene în domeniu. Madan a mai adăugat că această iniţiativă va duce la distrugerea unei industrii și trecerea aproape integrală a acesteia fie în zona informală sau ilegală, fie la operatorii de peste hotare. Mai sunt și alte efecte adverse, care pot fi lejer enumerate, a încheiat Stas Madan.

Directorul IMAS, Doru Petruţi, i-a dat şi el replică lui Dumitru Alaiba. Petruţi a scris că desfăşoară un studiu amplu pe tema jocurilor de noroc din mai multe perspective: legislaţie, economie, studii sociologice, dar şi experienţele altor ţări. Astfel, directorul IMAS a scris că discursul lui Dumitru Alaiba privind publicitatea pentru loterie şi jocuri sportive are doar componentă populistă şi arată o evidentă abordare subţire şi îngustă a temei, o abordare unidirecțională.

Doru Petruţi a mai adăugat că în afară de propunerea “interzis” (care este populistă), nu a auzit altceva. Dar, vă rog, fără poveşti cu Plahotniuc și alte cele, a mai scris directorul IMAS, Doru Petruţi.

Deputatul PAS a venit ulterior cu o postare în care a dat replică tuturor celor care îi critică iniţiativa şi a dat de înţeles că nu va renunţa la idee. Alaiba a scris că demult nu a văzut ca o iniţiativă legislativă să ridice atât de multe discuţii aşa cum o face propunerea de a interzice publicitatea pentru jocurile de noroc. Bagă tot ce le nimereşte sub mână, deci se merită ca discuţia să se transforme în acţiune, a încheiat Alaiba.

Proiectul de lege care prevede interzicerea publicităţii pentru jocurile de noroc a fost dur criticat de federaţiile sportive şi jurnalişti. Reprezentanţii mass-media au denunţat că din cauza acestei prohibiţii, presa moldovenească va sărăci şi va deveni mai vulnerabilă. Iar reprezentanţii federaţiilor sportive au reclamat că sportivii profesionişti riscă să rămână fără bani pentru antrenamente. Totodată, Loteria Naţională împreună cu partenerul privat a lansat din această lună o linie verde pentru persoanele dependente de jocuri de noroc. Cei care sună obţin informații despre consultații. Mai mult „Loteria Naţională a Moldovei” îşi anunţă disponibilitatea de a acoperi toate costurile aferente diagnosticării și tratamentului necesar.


Distribuie
..