Inițiativa lui Alaiba, dezbătută cu scântei la consultările parlamentare

Inițiativa lui Alaiba, dezbătută cu scântei la consultările parlamentare

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Consultările publice, organizate in Parlament de preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe Dumitru Alaiba, pe marginea proiectului sau de lege, privind interzicerea publicitatii jocurilor de noroc, loteriilor şi pariurilor sportive, au generat discuţii aprinse.
Reprezentanţii mass-media au declarat că iniţiativa în cauză ar putea sărăci şi mai mult presa din Moldova, care ar deveni mai vulnerabilă.
Şi reprezentanţii federaţiilor sportive sunt îngrijoraţi că ar putea rămâne fără bani pentru antrenamente.
În final Dumitru Alaiba a declarat că acest gen de publicitate nu trebuie interzis, ci doar limitat, aşa cum prevedea versiunea iniţială a proiectului de lege.

„Asta nu este redacţia finală, noi aici discutăm şi cred că cu toţii avem acelaşi scop să găsim unde să trăsăm aceasta linie. Eu nu am mare experienţă în Parlament, dar în orice vot pe care l-am făcut, eu nu am avut o decizie de 100% bună.”

Dumitru Alaiba şi-a revizuit poziţia categorică de a interzice publicitatea pentru jocurile de noroc şi loterie, după ce a înţeles de la participanţii la consultări că iniţiativa sa poate pune pe brânci activitatea televiziunilor din ţară, aşa cum partenerul privat al Loteriei Naţionale a Moldovei este în top 5 cei mai mari furnizori de publicitate pentru 40 de instituţii media.

„Proiectul dat de lege este unul categoric, prohibitiv, pe de o parte. Va avea impact asupra mediului de presă. De când s-a interzis publicitatea ţigări şi s-a limitat publicitate la alcool, acestea se vând tot mai mult. (ALAIBA) – Asta cu contrabandă sau fără? Intrăm aici în filozofie. Eu vorbesc stric de parametre legali. – Haideţi să găsim o soluţie cum să putem să facem corect, să interzicem e cel mai simplu. ”

Directorul financiar al televiziunii TV8, Vasile Gherman, i-a explicat lui Dumitru Alaiba că veniturile obţinute lunar de la NGM Company permit achitarea salariilor pentru o parte din jurnalişti.

„Concret la noi, din 100 de lucrători, venitul lunar din publicitate pentru Loterie ne asigură achitarea de opt salarii. Vreau să ţineţi cont şi de acest lucru.”

Iar editorul-şef de la televiziunea PRIME, Ana Butnariuc, a atras atenţia că în lipsa unor venituri suficiente din publicitate, posturile tv nu vor avea capacitatea să realizeze producţii calitative.

„Noi, jurnaliştii, dar şi reprezentanţii managementului mai multor instituţii de presă cu care am discutat, suntem nedumeriţi cum poate fi asigurată dezvoltare durabilă a mass-media, în condiţiile în care politicienii intenţionează să rupă din bugetele de publicitate. Ştiu că foarte mult pledaţi pentru independenţa presei şi eu vă cred, dar independenţa presei trebuie privită, în primul rând, din prisma independenţei financiare, care dictează direct independenţa editorială.”

Directorul comercial al casei de vânzări „Casa Media” a declarat că încercarea de a interzice publicitatea pentru loterie şi jocuri de noroc aminteşte de o altă lege care bloca plasarea publicităţii ascunse în emisiunile autohtone, asta în timp ce televiziunile difuzau filme americane în care erau plasate branduri comerciale internaţionale, iar asta a adus pierderi financiare audiovizualului moldovenesc.

” Ca abia în 2009, noi la o şedinţă din Paris, cu alte posturi TV din Germania, Austria, discutam legea despre plasarea de produs, care a fost primită inclusiv şi în Moldova.”

Octavian Hanganu s-a arătat îngrijorat de faptul că interzicerea publicităţii pentru jocurile de noroc ar putea crea situaţii absurde.

” La noi se va interzice filmul „Cazino” lui Scorsese, „Casino Royale” cu Daniel Craig, „11, 12, 13 Ocean’s Thirteen”, pentru că ei toţi joacă în cazino. MUSCA 03.30-03.35 Să interzicem „Pikovaia dama” lui Puşkin, să interzicem şi emisiunea „Ce? Unde? Când?””, pentru că la sfârşit este un cântec despre faptul că toată viaţa noastră este un joc.

Aşa cum partenerul privat al Loteriei Naţionale a Moldovei a investit în acest an peste 2,5 milioane de lei în susţinerea sportului de performanţă din Moldova, inclusiv a participanţilor la competiţii internaţionale, sportivii au descris consecinţele iniţiativei lui Dumitru Alaiba.

„Noi, sportivii, suntem dependenţi de veniturile pe care le are Loteria Naţională, posibilităţile, cu care ne susţine, pe noi, sportivi. De asta foarte mult sportivii o să sufere. Aici susţin şi Federaţia de Lupte şi Comitetul Naţional. Venim cu propunerea ca să fie separate punctele, adică să nu fie folosit cuvântul general – interzicerea totală.”

Dumitru Alaiba şi-a argumentat iniţiativa legislativă prin faptul că ar exista persoane dependente de loterie.

„Aveţi vreo statistică privind numărul de oameni care a avut de suferit din cauza Loteriei Naţionale şi pariurilor sportive în Moldova?”

Pentru a răspunde la această întrebarea, Dumitru Alaiba a invitat la consultări şi un specialist în asistenţa psihologică pentru persoane dependente de vicii, dar nici acesta nu a putut să prezinte studii despre presupusa dependenţă de loterie.

„Dacă e să vorbim despre loterie, nu există aşa ceva ca noi să lucrăm concret cu oamenii care joacă la loto.”

„Nu există nicio statistică despre efectele negative ale Loteriei. Cel mai mult această lege va afecta statul, veniturile acestuia.”

În cele din urmă, deputatul Dumitru Alaiba s-a lăsat convins de unele argumente şi a invitat participanţii la discuţii să-i expedieze în scris propuneri privind îmbunătăţirea proiectului său de lege, aşa încât publicitatea din acest domeniu să fie difuzată condiţionat.

„O să revinim. Este doar primul draft al proiectului. Orice proiect pe care eu l-am înregistrat după conversaţii a suferit ajustări şi modificări pe parcurs. „


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..