Inspectoratul pentru Protecția Mediului a suspendat activitatea întreprinderii Danube Oil

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a suspendat activitatea întreprinderii Danube Oil

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a suspendat activitatea întreprinderii Danube Oil, companie privată afiliată Grupului Trans-Oil. Aceasta deţine rezervoarele cu şrot de floarea soarelui de pe teritoriul Portului Internaţional Giurgiuleşti ce au fost cuprinse de câteva incendii. Decizia a fost luată după ce, în urma unui control, inspectorii de mediu au depistat că antreprenorul nu dispune de toate actele permisive necesare. Reprezentanţii Trans-Oil nu au comentat, până acum, decizia. Între timp, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că, după patru zile de muncă continuă, pompierii au reuşit să lichideze incendiul produs pe 20 ianuarie la un rezervor cu şrot de foarea soarelui din Portul Giurgiulești. Iar premierul Natalia Gavriliţa a anunţat că Inspectoratul pentru Protecția Mediului va estima mărimea prejudiciului cauzat de incendii și va transmite toate materialele Procuraturei Generale.

Potrivit şefului Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, Danube Oil Company activa pe teritoriul Portului Internaţional Giurgiuleşti în lipsa avizului expertizei ecologice de stat. Acesta nu este singurul act care lipsea din portofoliul antreprenorului.

”De asemenea, fiind o întreprindere generatoare de emisii de poluanţi în atmosferă, agentul economic nominalizat trebuia să deţină autorizaţie pentru emisia poluanţilor în atmosferă de la sursele fixe. Fapt pe care acesta până în prezent nu a obţinut-o.”

Ion Bulmaga a precizat că Danube Oil Company îşi va putea relua activitatea după ce va intra în posesia actelor necesare. Întrebat de ce abia acum inspectorii de mediu au depistat aceste nereguli, Ion Bulmaga a explicat că Danube Oil Company este rezident al Portului Giurgiuleşti, iar în aceste condiţii până acum, inspectorii au putut efectua controale doar în scop consultativ şi a precizat că, anterior, agentul economic a fost informat despre necesitatea deținerii acestor acte.

Am expediat reprezentanţilor Trans-Oil o scrisoare în care i-am întrebat de ce au activat în lipsa actelor necesare şi cum comentează decizia Inspectoratului pentru Protecţia Mediului de a suspenda activitatea Danube Oil Company, însă, deocamdată, nu am primit niciun răspuns.

Inspectorul pentru Protecţia Mediului mai aminteşte în comunicatul său că, după incendiul produs în data de 16 ianuarie la un rezervor cu şrot de floarea soarelui din Portul Internaţional Giurgiuleşti, Agenţia de Mediu a constatat în zonă un nivel sporit de poluare a aerului pentru conținutul de fenol, care a depășit norma sanitară de la 2,2 până la 3,8 ori. Ecologiştii au luat probe de aer şi după incendiul produs în data de 20 ianuarie, dar, deocamdată, rezultatele nu au fost publicate.

Săptămâna trecută s-au produs două incendii la două rezervoare cu şrot de floarea soarelui de pe teritoriul Portului Giurgiuleşti. Un incendiu a izbucnit luni, 16 ianuarie, iar altul vineri, 20 ianuarie. IGSU a anunţat că granulele au mocnit şi s-au aprins, deoarece nu au fost respectate condiţiile de păstrare ale şrotului. Grupul Trans-Oil a anunţat că, cel mai probabil, incendiile s-au produs din cauza unor abateri de proiectare, combinate cu o posibilă eroare umană.

..