INTERDICŢII FĂRĂ PRECEDENT

INTERDICŢII FĂRĂ PRECEDENT

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Autorităţile au luat o serie de măsuri fără precedent pentru a opri răspândirea coronavirusului în ţară.
De mâine, va fi interzisă aflarea cetățenilor în spații publice. Este vorba de parcuri, păduri, terenuri de joacă, sportive și zone de agrement. Decizia a fost luată aseară, de Comisia pentru Situații Excepționale. Pentru respectarea acesteia vor fi implicați angajații Ministerului de Interne, dar și forţele armate.

„Este o măsură şi aceasta destul de dură, dar este absolut necesară pentru a asigura stoparea răspândirii acestui virus. Deci începând cu această acțiune trebuie să antrenăm deja și forțele armate ale Republicii Moldova pentru menținerea ordinii și acordarea de suport Ministerului Afacerilor Interne în implementarea acestor decizii. ”

Comisia pentru Situații Excepționale a mai decis să le interzică persoanelor în etate, cu vârsta de peste 63 de ani, să iasă din case. Aceştia pot părăsi domiciliul doar dacă au nevoie să meargă la medic, ori sunt impuşi de vreo necesitate stringentă ce nu poate fi amânată.

„Am discutat cu colegii despre organizarea pe parcursul lunii aprilie a distribuirii la domiciliu pentru persoanele în etate a pensiilor, plăților, alocațiilor sociale astfel încât să evităm iarăși aglomerarea acestor persoane, în primul rând a vârstnicilor la oficiile Poștei Moldovei, la bănci pentru ridicarea acestor plăți. ”

Ion Chicu a mai anunțat că Guvernul va discuta cu furnizorii de servicii despre eșalonarea emiterii facturilor pentru plăţile comunale pe parcursul lunii aprilie.

„Vom avea o ședință, o discuție cu principalii furnizori de aceste servicii astfel încât să fie un grafic de emitere a acestor facturi, acestor conturi astfel încât să evităm aglomerarea și aici a cetățenilor.”

Astăzi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că în perioada stării de urgență, furnizorii nu au voie să sisteze aprovizionarea cu apă, curent, gaze naturale și energie termică sau să aplice penalități consumatorilor casnici pentru neachitarea la termen a facturilor. ANRE le mai recomandă oamenilor să-şi achite serviciile prin mijloace electronice, pentru a nu acumula datorii. Potrivit ANRE, furnizorii sunt în drept să emită facturi lunare conform calculelor estimative, iar baza de calcul va constitui consumul mediu zilnic înregistrat pe parcursul perioadei calendaristice similare a anului precedent. După încheierea situației de urgență, furnizorii vor efectua recalculări în funcție de indiciille contoarelor.

Printre cele 40 de măsuri suplimentare aprobate la ședința Comisiei Situații Excepționale se regăseşte şi interzicerea comercializării cafelei şi a altor băuturi la benzinăriile din ţară. Premierul a mai declarat că a fost decisă amânarea, pentru luna iunie, a plății pe impozitul pe venit pentru persoanele juridice, dar şi instituirea moratoriului tuturor tipurilor de controale în cazul agenţilor economici.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •