Senatul Statelor Unite a aprobat un pachet de ajutor SEMNIFICATIV pentru Ucraina

Senatul Statelor Unite a aprobat un pachet de ajutor SEMNIFICATIV pentru Ucraina

Distribuie

Senatul Statelor Unite a aprobat un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Proiectul de lege urmează să fie semnat de președintele Joe Biden.

Cea mai mare parte din această sumă va fi folosită pentru furnizarea de arme. Într-o postare pe Twitter, Volodimir Zelenski a scris că apreciază foarte mult contribuție semnificativă a Statelor Unite la restabilirea păcii și securității în Ucraina, în Europa și în lume. Într-un discurs public, liderul de la Kiev a acuzat forțele ruse că încearcă să omoare cât mai mulți ucraineni și să provoace pagube cât mai mari. Potrivit lui Zelenski, în Donbas s-a dezlănţuit iadul.

„În Donbas, ruşii încearcă să crească și mai mult presiunea. Acolo este iadul şi asta nu este o exagerare. Bombardarea brutală și complet fără sens a Severodonețkului… Acolo, doar într-o singură zi, sunt 12 morți şi zeci de răniți.”

În ultimele săptămâni, armata rusă și-a concentrat majoritatea forțelor în estul Ucrainei și a anunţat un nou obiectiv – capturarea întregului Donbas. În 20 mai, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că așa-zisa eliberare a nerecunoscutei Republici Populare Lugansk se apropie de final.

„Eliberarea Republicii Populare Lugansk se apropie de sfârşit. Forțele armate ale Ucrainei, încercând să oprească înaintarea trupelor ruse, nu-i lasă pe localnici să iasă din orașe şi din sate și îi folosesc drept scut uman.”

Totodată, el a declarat că 1908 soldați ucraineni care se aflau pe teritoriul uzinei Azovstal s-au predat. Din cuvintele lui rezultă că întreprinderea rămâne blocată.

Într-un mesaj video, filmat vineri, comandantul regimentului Azov a anunţat că a primit ordin de la comandamentul ucrainean să fie salvaţi militarii.

„Conducerea militară de vârf a emis un ordin de a salva viața și sănătatea soldaților din garnizoană și de a opri apărarea orașului. În ciuda luptelor grele, a apărării circulare și lipsei de provizii, am subliniat constant trei condiții importante pentru noi: civilii, răniţii şi morţii. Am reuşit să evacuăm civilii. Răniții grav au primit asistenţa necesară.”

Denis Prokopenko și-a exprimat speranța că, în viitorul apropiat, rudele își vor putea îngropa cu onoruri soldații decedaţi în război.

Potrivit serviciilor britanice, odată ce Rusia va stabili controlul deplin asupra Mariupolului, va transfera trupele din oraș pentru a-și consolida operațiunile în Donbas. Datorită rezistenței ucrainenilor de la Mariupol, armata rusă trebuie să se regrupeze înainte de a porni din nou în luptă, iar acest proces ar putea fi de lungă durată.


Distribuie
..