Întrevederea șefilor de stat, Maia Sandu și Volodimir Zelenski. Despre ce au discutat oficialii

Întrevederea șefilor de stat, Maia Sandu și Volodimir Zelenski. Despre ce au discutat oficialii

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

În cadrul vizitei oficiale la Kiev, Maia Sandu a discutat cu Preşedintele Volodimir Zelenschi mai multe probleme, inclusiv construcţia unui pod peste râul Nistru.
După întrevedere ambii preşedinţi au declarat că relațiile de prietenie și cooperare dintre Moldova și Ucraina vor deveni mai profunde, prin impulsionarea unor domenii, precum infrastructura sau economia.

La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat au semnat o declarație comună privind cooperarea bilaterală și un memorandum privind dezvoltarea potențialului de transport și tranzit. Maia Sandu și Volodimir Zelenski și-au reafirmat sprijinul față de suveranitatea teritorială a ambelor state.

„În ultimii ani, dialogul moldo-ucrainean la nivelul șefilor de stat a fost practic suspendat. Reiterez faptul că Ucraina este un partener strategic pentru Republica Moldova și menținerea unei colaborări constante și pragmatice cu Ucraina este un obiectiv important. Astăzi facem un pas important spre stabilirea acestei relații strategice.”

„Sunt convins că 2021 va consolida relațiile noastre de prietenie și parteneriat. Apreciem că președintele Republicii Moldova sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu îi este frică să spună că Crimeea este a Ucrainei.”

Oficialii au anunțat că va fi creat un consiliu la nivel de președinți, care va elabora politici și strategii. Astfel, cele două țări își propun să lupte împotriva contrabandei la frontiera moldo-ucraineană, să intensifice cooperarea în domeniul energetic, turism și infrastructură.

„Am convenit să impulsionăm identificarea unei soluții durabile pentru a asigura călătorii reciproce în baza buletinelor de identitate, lucru de care ar beneficia cetățenii ambelor state.”

„Avem o idee ambițioasă cu privire la construirea unei magistrale moderne care va conecta Kievul și Chișinăul. Am discutat posibilitatea construcției unui pod peste Nistru. Acesta va scurta timpul călătoriei între capitalele noastre.”

Cei doi au mai discutat și despre procedura comună de aprovizionare cu vaccinuri anti COVID-19, despre posibilitatea de a mări volumul de gaze stocate de țara noastră în Ucraina, dar și problema legată de râul Nistru. De altfel, ultimul subiect este de mult timp pe agenda ambelor state și asta pentru că Ucraina vrea să construiască șase hidrocentrale pe râul Nistru. Anterior, 50 de organizaţii de mediu din Moldova s-au arătat îngrijorate de iniţiativa Kievului. Ecologiştii au declarat că dacă acest lucru se va întâmpla, nivelul fluviului va scădea drastic, iar apa va fi mult mai poluată. La final, Volodimir Zelenski a invitat-o pe Maia Sandu la cea de-a 30-a aniversare a independenței Ucrainei, care va avea loc în data de 24 august. La rândul său, Maia Sandu l-a invitat pe liderul de la Kiev să întreprindă o vizită oficială în țara noastră.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..