Ion Chicu despre contractul cu Gazprom: Trebuie negociat la nivel politic, de preşedintele țării sau prim-ministrul. Ministrul Infrastructurii nu are pondere

Ion Chicu despre contractul cu Gazprom: Trebuie negociat la nivel politic, de preşedintele țării sau prim-ministrul. Ministrul Infrastructurii nu are pondere

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

„Contractul cu Gazprom nu a fost semnat fiindcă nu a fost negociat de persoana potrivită”.
Aşa a comentat lipsa unui rezultat, în discuţiile cu Concernul Gazprom, fostul prim-ministru Ion Chicu, invitat aseară la emisiunea ”Prime Time” de la Prime.
Chicu a accentuat, că pentru a obține un contract avantajos, la negocieri trebuia să meargă preşedintele ţării sau prim-ministrul.

”Eu am impresia că noi nu vrem să înțelegem că energetica, piața resurselor energetice este politică. Este politică și aici și în Europa și peste tot. Aici la nivel de președinte, de prim ministru trebuie să facă pași concreți. N-o să discute nimeni cu ministrul infrastructurii care cu tot respectul nu are pondere la Gazprom și în Federația Rusă.”

Fostul prim-ministru spune că Federația Rusă, şi mai cu seamă compania „Gazprom”, realizează anomalia preţurilor majorate la gaze naturale şi nu-și permit să piardă piața din Republica Moldova. Prin urmare, conducerea de la Chişinău poate obţine o poziție favorabilă în negocieri, afirmă Chicu, şi asta chiar dacă în ultimul timp politica externă a țării nu este prietenoasă Rusiei.

”Atunci când cineva se autoexclude din procesul de negociere și lasă un oarecare director de întreprindere negocierea prevederilor contractului, din start înseamnă că nu se înțeleg lucrurile. Da, a făcut doamna Sandu un deserviciu Guvernului său când a mers la Kiev la această platformă Crimeea. Dar va trebui tot ea să-l abordeze și să-l discute.”

Preşedinţia refuză să comenteze declaraţia fostului premier. Întrebat dacă Maia Sandu se va implica în negocieri, purtătorul de cuvânt al acesteia, Sorina Ştefârţă, a răspuns că va anunța dacă şeful statului va întreprinde sau nu acțiuni în acest sens. Iar comunicatorul de la Guvern, Anastasia Taburceanu, ne-a spus că Natalia Gavriliţa nu a fost la negocieri, dar asta nu înseamnă că nu e la curent cu procesul. Totodată, nu s-a stabilit încă cine va participa la negocierile din această săptămână.
Fostul premier a criticat Guvernul şi pentru scumpirea pâinii. „Avem grîu, recoltă-record, dar agricultorii nu-l vând pe piaţa internă”, afirmă Chicu.

”Anul trecut, când țara și ei zăceau de secetă s-au adresat la Guvern, s-au adresat la țară, au primit un miliard și 600 de milioane de lei subvenții. Anul acesta când stau cu depozitele pline ei nu vor să vândă țării care anul trecut i-a salvat.”

Guvernul trebuie să intervină prompt, asta e soluţia propusă de Chicu.

”Acum trebuie să vină Guvernul, să-i strângă pe cei mai mari, inclusiv pe cei cu tractoarele și să le spună: Nu vindeți pe piața internă? Taxă de export până în luna aprilie pentru grâu și vouă n-o să vă fie interesant să vindeți. Și aici o să ajungă prețul la 3 lei, pentru că acum e 5 și ei nu vor să vândă. – Asta nu înseamnă să-i strângi în menghină? – Nu, sunt politici și instrumente în situații excepționale pe care poți să le utilizezi.”

Fostul prim-ministru a mai spus că noua guvernare nu trebuie acuzată în acele probleme economice care depind de circuitul internațional, şi totuşi crede că cei de la conducere trebuie să reacţioneze fără tărăgănare la orice provocare.

”Nu este adevărat să afirmăm că tot ce se întâmplă negativ în Moldova este din cauza Maei Sandu, Guvernului, opoziției și așa mai departe. Nu a existat Guvern în Republica Moldova sau în alte țări care nu au avut provocări și ei, poate de altă natură. Aici este momentul ca Guvernul trebuie să vină să facă față unor asemenea provocări. Nu vreau să mă exprim asupra activității Guvernului, dar cei care sunt mai puțin răbdători ca mine văd că nu se vede activitate.”


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..