Își pun viața în PERICOL! Oamenii, care locuiesc în blocul avariat din Hîncești, stau cu frica în sân

Își pun viața în PERICOL! Oamenii, care locuiesc în blocul avariat din Hîncești, stau cu frica în sân

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Locatarii unui bloc avariat din oraşul Hînceşti continuă să-şi pună viaţa în pericol.
La o lună după ce cazul a devenit public, situaţia devine şi mai grea. Fisurile au devenit atât de mari, încât prin ele se poate vedea clădirea Primăriei.
Autorităţile le-au propus locatarilor spaţii provizorii, însă majoritatea a refuzat să plece.
Totuşi, dacă o nouă expertiză va demonstra riscuri iminente pentru viaţa oamenilor, atunci locatarii vor fi evacuaţi de urgenţă.

Trei familii au plecat deja din blocul avariat şi şi-au găsit un adăpost pe cont propriu.
În acelaşi timp, Primăria a depistat câteva locuri la un cămin studenţesc şi la o casă socială din satul Logăneşti, pentru a adăposti alte şase persoane. Soţii Mironov se numără printre cei care sunt nevoiți acum să lase tot ce au agonisit de-o viață.

„Ne pare foarte rău că trebuie să plecăm de aici, unde am trăit toată viaţa, mai exact 51 de ani. Deocamdată, nu vom lua nimic cu noi, dar dacă se vor mişca mai tare pereţii în perioada următoare, vom fi nevoiţi să ne luăm lucrurile. Vom lua pernele şi nişte plapume.”

„Nu vrem să mergem în satul unde am fost trimişi iniţial. Deja sunte bătrâni, bolnavi, soţul abia de se mişcă, iar eu, când merg, mă rezem de pereţi.”

Locatarii rămaşi în blocul avariat spun că nu ştiu ce să facă mai departe.

„Mi-e frică, mi-e frică mai ales noaptea. Am doi copii, unul se duce la şcoală, altul la grădiniţă. Dar de trăit unde să trăieşti, unde să te duci dacă nu ai unde. Mi-e tare obijduitor să las totul aşa, mai ales după reparaţia pe care am făcut-o.”

Administratorul blocului afirmă că Primăria a identificat, dar locatarii nu au acceptat câteva locuinţe provizorii, deoarece se află prea departe.

„Oamenii sunt foarte descurajaţi, oamenii încearcă pe cont propriu să-şi găsească un adăpost în altă parte, sunt foarte puţini care reuşesc, sunt două treimi din locatari care nu au unde pleca, nu au rude prin preajmă. Ne-au găsit câteva apartamente în Pervomaisc, Bujor, Oneşti, Logăneşti, dar oamenii nu vor să meargă acolo, e prea departe.”

Blocul aparţine unei asociaţii de locatari, de aceea, în opinia primarului de Hînceşti, autorităţile locale nu pot interveni prea mult şi forţa oamenii să plece. Vinerea trecută, Comisia raională pentru Situaţii Excepţionale a decis evacuarea tuturor locatarilor.

„Decizia de evacuare trebuia să o ia Comisia pentru Situaţii Excepţionale. Consiliul raional se conduce de expertiza specialiştilor. Experţii au fost la faţa locului deja de vreo patru ori. Eu sunt de părerea că trebuie evacuaţi toţi locatarii de aici, de urgenţă, nu doar cele şase apartamente, noi la Comisia am luat aşa decizie. I-am rugat pe oameni să găsească posibilităţi unde ar putea merge.”

Şeful Direcţiei Supraveghere Tehnică Centru, Vitalie Ştirbu, ne-a comunicat că expertiza blocului va fi gata în câteva zile şi că ulterior se va decide dacă oamenii mai pot locui acolo sau trebuie urgent evacuaţi, pentru a preveni o tragedie.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..