Joe Biden a semnat primele 17 decrete prezidenţiale

Joe Biden a semnat primele 17 decrete prezidenţiale

Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Joe Biden şi-a început în forţă mandatul de preşedinte al Statelor Unite.
Liderul de la Casa Albă a semnat 17 decrete prezidenţiale, primul fiind purtarea obligatorie a măştii sanitare în toate clădirile federale.
De asemenea, Biden a demarat procedura de revenire a Statelor Unite în acordul de la Paris privind schimbările climatice.

„Primul ordin pe care îl voi semna are legătură cu pandemia de COVID-19 și va impune, după cum am tot spus, purtarea măștilor, păstrarea distanței fizice în clădirile federale și în mijloacele de transport care fac legătura între state și așa mai departe. Este primul pe care îl semnez.”

A urmat o serie de decrete care au inversat decizii luate anterior de Donald Trump. Joe Biden a blocat retragerea SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi a semnat un ordin care presupune reîntoarcea ţării în Acordul de la Paris. Preşedintele democrat promisese în campania electorală că va readuce SUA în acord chiar din prima zi în care va ajunge la Casa Albă. Statele Unite au părăsit oficial Acordul în noiembrie 2020.

„Al treilea decret pe care îl voi semna este o promisiune pe care am făcut-o, că vom reveni în Acordul de la Paris privind schimbările climatice”

Alte decrete semnate de Joe Biden în primele ore de mandat vizează oprirea construcţiei zidului de la frontiera cu Mexic şi protejarea tinerilor imigranţi. Totodată, Biden a anulat interdicţiile de călătorie instituite de Donald Trump pentru cetăţenii care provin din ţări musulmane. Din Biroul Oval, unde a semnat primele sale decrete în calitate de preşedinte, Joe Biden a mai spus că fostul preşedinte, Donald Trump, i-a lăsat totuşi o scrisoare, o tradiţie nescrisă veche de sute de ani la Casa Albă. Biden nu a dezvăluit conţinutul exact al scrisorii.

„Preşedintele mi-a lăsat o scrisoare foarte generoasă. Pentru că e o chestiune privată, nu voi dezvălui conţinutul acesteia până când nu voi vorbi cu el, dar pot să vă spun că e o scrisoare generoasă”.

După învestirea lui Joe Biden în fotoliul de preşedinte, în Portland au avut loc revolte ale membrilor grupării extremiste Antifa şi reprezentanţilor Black Lives Matter. Manifestanţii au atacat sediul Partidului Democrat.

Au fost violenţe şi în Seattle. Protestatarii au incendiat drapelul american şi au spart mai multe geamuri de la sediile unor judecătorii şi câteva magazine.

Oamenii legii au intervenit cu gaze lacrimogene şi au reţinut mai multe persoane. Preşedintele american Joe Biden a fost învestit miercuri în funcţie. Din cauza pandemiei de COVID-19 şi a violenţelor recente de la Capitoliul american, ceremonia a fost destul de restrânsă şi extrem de securizată. Aproximativ 25 de mii de membri ai Gărzii Naţionale şi poliţişti au fost mobilizaţi în ziua inaugurării noului lider de la Casa Albă şi a vicepreşedintelui american Kamala Harris. Proaspătul preşedinte al Statelor Unite a primit deja primele felicitări din partea mai multor lideri mondiali. Printre cei care i-au trimis mesaje lui Biden se numără Regina Elisabeta, preşedintele României Klaus Iohannis şi cancelarul german Angela Merkel. Un mesaj de felicitare i-a transmis lui Biden şi preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu. Şeful statului şi-a exprimat speranţa că SUA vor rămâne un prieten şi un partener apropiat al ţării noastre, astfel încât cooperarea politică şi economică să fie dezvoltate cu succes.


Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
..