Judecătoarea Tamara Chişca-Doneva, vizată anterior într-un dosar penal privind îmbogăţirea ilicită, a revenit la şefia Curţii Supreme de Justiţie. Numirea sa în funcţia de preşedinte interimar al instanţei a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii la doar 10 zile după ce în această funcţie a fost numită Aliona Miron, judecătoare care nu a susţinut evaluarea pre-vetting. Preşedintele interimar al CSM, Nina Cernat, ne-a explicat că aceste schimbări au fost determinate de prevederile noii legi privind reformarea CSJ, care stabileşte că interimatul la şefia instanţei poate fi asigurat doar de către un vicepreşedinte al Curţii.
Prevederile legii adoptate de către deputaţii PAS privind reformarea CSJ nu îi permit acum Alionei Miron să deţină funcţia de preşedinte interimar al instanţei, aşa cum ea nu este vicepreşedinte CSJ, spre deosebire de Tamara Chişca Doneva.
„La 6 aprilie a fost publicată legea privind Curtea Supremă de Justiţie. Potrivit legii, în lipsa preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, funcţia de preşedinte interimar exercită unul dintre vice. La momentul publicării legii, doamna Chişca-Doneva, exercita funcţia de vicepreşedinte al instanţei, unica. Respectiv, prin efectul legii, ea a devenit preşedinte interimar al Curţii Supreme de Justiţie.
-Dar de ce nu a fost aplicat acelaşi principiu când a fost numită doamna Aliona Miron?
-De aceea că legea veche prevede că se desemnează unul dintre vice sau un judecător. Consiliul desemnază pe cineva. Acum judecătorul a fost exclus prin lege.”
Tamara Chişca-Doneva a mai deţinut funcţia de preşedinte interimar al CSJ până în luna aprilie a anului trecut, când a fost suspendată din funcţie din cauza unui dosar penal privind îmbogăţirea ilicită în care era vizată. În luna aprilie, procurorii Anticorupţie au efectuat percheziţii în biroul, locuinţa şi automobilul magistratei cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătoarea a avut statut de bănuit. Ulterior, aceasta a fost recunoscută în calitate de bănuită în cauza penală pornită pentru îmbogățire ilicită, dar după şase luni Procuratura Anticorupţie a anunţat că Tamara Chişca-Doneva a fost scoasă de sub urmărirea penală pe motiv că nu au fost identificate probe în termenul stabilit de lege pentru înaintarea învinuirii. Tamara Chişca-Doneva a fost numită în funcţia de vicepreşedinte al CSJ în martie 2021, cu votul deputaţilor din fracţiunile PSRM şi Partidul „ŞOR”. Atunci, deputaţii din PAS și din Platforma DA au acuzat deputații din PSRM și Partidul „ȘOR” că ar fi împărțit politic funcțiile de judecători la CSJ, iar numirea a doi vicepreşedinţi CSJ ar fi avut loc „la dorința unor grupări politico-criminale”. Socialiştii au respins acuzaţiile şi au explicat că propunerile au venit din partea CSM. Potrivit unui raport al Asociației „Juriştii pentru Drepturile Omului”, nouă hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a fost judecătoarea Chișca-Doneva au fost identificate ca obiect de examinare la CEDO.
În prezent, la Curtea Supremă de Justiţie activează doar cinci judecători, în loc de 20 cât ar fi trebuit să fie conform noilor prevederi legale. CSM a iniţiat un concurs de ocupare a funcţiilor de judecător CSJ prin trasferarea temporară a judecătorilor de la alte instanţe. Potrivit Ninei Cernat, CSM nu se va grăbi cu aceste numiri până la Adunarea Generală a Judecătorilor din 28 aprilie care ar urma să numească judecători în componenţa CSM.
„Prin transfer noi o să decidem după Adunare, dacă la adunare se vor alege membri judecători, noi decidem când va şedinţa cu privire la transfer. Noi ne dorim ca la şedinţa de transfer să participe şi membri judecători, nu doar reprezentanţi ai societăţii.
Pe de altă parte, preşedintele interimar al CSM recunoaşte că s-a format un cerc vicios, având în vedere că numirea judecătorilor în componenţa CSM a fost amânată de Adunarea Generală a Judecătorilor pe motiv că e necesar ca să fie o decizie finală privind contestațiile judecătorilor respinși de Comisia Pre-vetting. Examinarea acestora la CSJ este dificilă din cauza lipsei judecătorilor care au demisionat.
„Contestaţiile urmează a fi examinate de Curtea Supremă de Justiţie, dar la moment sunt impedimente privitor la formarea completelor care sa examineze cererile de recuzare înaintate acelui complet format pentru examinarea contestaţiilor. MUSCĂ se aşteaptă să fie transferaţi judecători din instanţe inferioare.”
Preşedintele interimar al CSM, Nina Cernat spune că deocamdată nu este clar nici dacă cele aproximativ 8 mii de dosare care se află pe rol la CSJ vor trebui examinate în baza noii legi privind activitatea Curţii sau în baza legii abrogate.
..