Jumătate de zi preot, cealaltă parte a zilei – constructor. Povestea unică de viaţă a unui preot din nordul ţării

Jumătate de zi preot, cealaltă parte a zilei – constructor. Povestea unică de viaţă a unui preot din nordul ţării

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Jumătate de zi preot, jumătate de zi -constructor.
Parohul Ghenadie Dascăl propăvăduieşte la biserica Sfântul Nicolae din satul Văratic din raionul Rîşcani de aproape 25 de ani.
Iar după ce lasă sutana şi crucea… îmbracă salopeta şi lucrează cu mistria.
Biserica în care slujeşte nu percepe taxe, iar preotul munceşte în construcţii pentru a-şi întreţine familia.

„Mi-a fost foarte greu să fac primii paşi, pentru că lumea vedea în preot ceea ce vedeau şi când am început să muncesc, dar mie mi-a fost de sprijin, ceea ce spune Sf. Apostol Pavel, el muncea cu mâinile lui se întreţinea din munca depusă de el însăşi şi avea ca scop nu numai întreţinerea sa personală dar să-şi facă o pomană.”

Nu e om în sat să nu-l cunoască pe Părintele Ghenadie. A venit de tânăr în Văratic, încă acum 24 de ani, să slujească la biserica din sat. Pe atunci avea puţină experienţă, dar ştia deja că i-a fost dat să propăvăduiască învăţăturile sfinte.

„Îl cunosc pe părinte de când a venit la Văratic, cred că din 96 sau nu mai ţin minte precis anul de când a venit el la noi. Tânăr de vreo 22 de ani că ne-am gândit atunci că lumea o să-l mănânce cu totu, aşa mărunţel. Dar a fost cu inimă un om dat de la Dumnezeu. ”

„Foarte bun părinte exemplar, ajutor.. în toate celea e bun. Meșter, din această parte nici nu se discută. Nu-l dăm măcar nuştiu ce ”

„Foarte bun, e omenos, e cuminte, cu lumea e tare bun… cum să vă spun, tot e bun din partea lui ce face ”

Părintele Ghenadie a câştigat încrederea şi aprecierea sătenilor cum nu se poate mai simplu – prin felul său de a fi. Mai ales că slujitorul Domnului are un principiu de neclintit – îşi întreţine familia doar din banii câştigaţi prin munca proprie. Nici vorbă de donaţii sau taxe bisericeşti.

„Avem gospodărie, ne facem treburile prin gospodărie după care las soţia singură să se isprăvească cu toate cele ale casei şi eu plec pentru a câştiga un ban adăugător pentru întreţinerea familiei. Am studenţi, sunt cheltuieli suntem nevoiţi să muncim pentru a câştiga un ban”

Aşadar, în afara bisericii, este Ghenadie – iscusit constructor, deşi, începutul de drum nu a fost unul uşor.

„Fac multe lucrări la ziua de astăzi prin sat, construiesc, fac acoperişuri, încălziri, practic de toate, tot ceea ce aduce un ban în casă”

Fiecare om din sat ştie: dacă veni vorba de construit ceva sau de reparaţie, părintele Ghenadie este omul potrivit.

„Ce îl rogi aceea face, mâini de aur, toate celea ştie şi niciodată nu se lăcomeşte, mereu ne ajută, mai că nici nu caută răsplată ”

„Am hotărât că dacă să facem, facem totul bine, pereţii, podul, schimbăm podelele, am schimbat uşa pentru a suferit în
urma incendiului”

Totuşi, atunci când intră în casele oamenilor în salopetă de constructor, gospodarii nu îndrăznesc să-l trateze ca pe un muncitor de rând.

” Îmi spune cineva, Părinte cât ai lucrat la noi, noi ne-am învăţat dacă aşa ne mai ciondănim.. pe ascuns să nu ne vadă nimeni, ei se ascundeau de mine. În construcţii e multă retrăială, multe trebuiesc discutate, multe neajunsuri şi nu mult după asta s-a căsătorit fiul şi a venit nora şi ei spun: Ce experienţă a fost, noi ne ascundeam de dumneatale acum ne ascundem de noră ”

Prin munca omul e slăvit – este citatul care îl reprezintă în totalitate pe părintele Ghenadie. Iar respectul, spune el, trebuie să fie o virtute reciprocă.

„Au ceva bun văraticenii, m-au cumpărat şi chiar dacă să mă alunge nu mă duc pentru nimic din satul acesta.”


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •