Kremlinul a comentat acţiunile autorităţilor de la Chişinău care nu i-au permis liderului Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, să intre în Moldova

Kremlinul a comentat acţiunile autorităţilor de la Chişinău care nu i-au permis liderului Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, să intre în Moldova

Rusia s-a arătat deranjată de faptul că liderului Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov i-a fost interzisă intrarea în Moldova. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „este un gest neprietenos nu doar faţă de Tatarstan şi Găgăuzia, dar şi faţă de Rusia”. Potrivit presei străine, el este un aprig susţinător al războiului din Ucraina. Maria Zaharova a adăugat că, prin interzicerea aflării lui Rustam Minnihanov în Moldova, autorităţile au scopul să submineze relaţiile strânse între Tatarstan şi Găgăuzia. El nu a fost lăsat să intre în ţară, fiind întors luni de pe Aeroportul Chişinău. Minnihanov urma să ajungă în Găgăuzia, unde fusese invitat la un congres electoral de un candidat la funcţia de başcan şi de un deputat din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor.
Deranjat de decizia Poliţiei de Frontieră de a-i interzice intrarea în ţară s-a arătat şi Igor Dodon. <> Secretarul executiv al PSRM a scris pe Telegram că Tatarstanul a oferit Găgăuziei de mai multe ori susţinere umanitară, economică şi financiară, iar felul în care au procedat autorităţile noastre ar fi o ruşine”, spune Dodon.<> Iar deputatul PAS Andrian Cheptonar a scris pe Facebook că <> încercarea preşedintelui Republicii Tatarstan de a intra în Moldova şi nu oricum, dar cu un avion privat luxos, face parte din practica anterioară a oficialilor din Rusia, care-şi permiteau să vină oricând şi să facă ce vor în ţara noastră. Deputatul afirmă că interdicţia impusă acum politicienilor, care vin dintr-un stat agresor, este necesară. „Drept rezultat, avionul rusesc s-a dus azi în aceeași direcție ca şi corabia militară rusească”. a punctat deputatul PAS.<>

Membrul Consiliului Suprem de Securitate, Iulian Groza susţine că decizia autorităţilor este una corectă şi legală şi a avut scopul de a nu permite imixtiunea în procesul electoral şi în treburile interne ale ţării. Totodată, expertul consideră că prin acest incident s-ar fi încercat atragerea Chişinăului în luptele politice din Găgăuzia.

„Este clar că se observă o încercare din partea anumitor actori politici, în special a celor care sunt implicaţi în procesul electoral din Găgăuzia şi probabil din partea susţinătorilor săi din Federaţia Rusă de a încerca cumva de a extinde anumite conflicte interne pe care le au ei acolo în procesul electoral, cu implicarea Chişinăului. Chişinăul nu are nici o implicare, sunt încercări de a crea tensiuni improprii, care nu au niciun fundament”.

Expertul politic Anatol Ţăranu susţine că Federaţia Rusă ar încerca să destabilizeze Republica Moldova.

„Găgăuzia este o regiune unde sunt foarte puternice simpatiile electorale ruse şi încercarea Federaţiei Ruse, oficialităţilor de a folosi factorul intern în Republica Moldova pentru a schimba guvernarea se extinde inclusiv şi asupra Găgăuziei, poate în primul rând asupra Găgăuziei. Din acest punct de vedere efortul oficialilor găgăuzi de a influenţa prin Găgăuzia politica moldovenească este foarte mare. De aici reacţia autorităţilor care încearcă să contracareze aceste tentative”.

Opinia este împărtăşită şi de expertul politic Ion Tăbîrţă.

„Din acest punct de vedere, decizia autorităţilor moldoveneşti deşi poate este una dură, este una corectă şi politicienii ruşi ar trebui să se înveţe că trebuie să respecte statul Republica Moldova. Poate este un stat mic, nu de amploarea Federaţiei Ruse, însă un stat care trebuie stimat, fără a avea acea tendinţă tradiţională a unei relaţii dintre metropolă şi colonie”.

Liderul Republicii Tatarstan din cadrul Federaţiei Ruse susţine că a fost declarat persona non-grata, însă Poliţia de Frontieră şi Ministerul de Externe afirmă că aceste informaţii sunt false. Potrivit Poliţiei de Frontieră, susținerea unui candidat în alegerile locale din Moldova nu este un motiv întemeiat de a vizita ţara. Totodată, autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale Moldovei. Rustam Minnihanov se află pe lista sancţiunilor occidentale, impuse mai multor persoane juridice şi fizice din Rusia. El este membru al Partidului „Edinaia Rossia” şi, potrivit presei străine, un aprig susţinător al războiului din Ucraina.

..