La Chişinău a fost dat startul celei de-a opta ediţii a tradiţionalului eveniment „Zilele Filmului Românesc”

La Chişinău a fost dat startul celei de-a opta ediţii a tradiţionalului eveniment „Zilele Filmului Românesc”

Proiecții româneşti pe ecranele cinematografelor din Capitală. La Chişinău a fost dat startul celei de-a opta ediţii a tradiţionalului eveniment cultural „Zilele Filmului Românesc”. Timp de patru zile, cinefilii vor avea posibilitatea să urmărească producţii de peste Prut premiate la festivaluri de film precum cel de la Cannes, Veneţia sau San Sebastian. Filmele vor putea fi urmărite la cinematograful Odeon şi Cineplex Loteanu, iar intrarea va fi gratuită. PRIME este partener al evenimentului.

În cadrul evenimentului cinematografic, la Chişinău vor fi difuzate în premieră producţii noi de peste Prut. Secțiunea ”Filme Noi” conţine şapte pelicule realizate recent de o generaţie nouă de cineaşti, formată din tineri regizori care abordează subiecte diferite, dar actuale societăţii în care trăim.

„Este o amprentă a unei conștiințe naţionale comune. Practic îmi doresc ca evenimentul de azi să fie multiplicat de câte ori se poate şi în calitate de senator vă asigur de suportul de care aveţi nevoie”, a spus ALINA-ŞTEFANIA GORGHIU, preşedintele Senatului Român.

„Arta şi cultura sunt cele mai bune instrumente de promovare ale unei ţări. Prin acest proiect, cinefilii din Chişinău, dar şi din toată Republica Moldova sunt conectaţi în timp real la marile succese ale cinematografiei româneşti”, a relatat ADRIAN DUPU, Secretar de Stat Departamentului pentru Relaţii cu Republica.

„Filmul românesc inspiră, în primul rând pe cineaştii de aici, e un prilej de inspiraţie datorită succesului enorm pe care îl are în lume. Este un ambasador al imaginii foarte bun”, a menționat VALENTINA IUSUPHODJAEV, director Centrului Naţional al Cinematografie din Moldova.

Şi în acest an, proiecțiile vor fi însoţite de discuţii cu numeroşi cineaşti, regizori, producători, directori de imagine, critici de film, dar şi actori. Invitatul special din acest an este renumitul actor din România, Dorel Vişan.

„Sunt foarte bune aceste întâlniri care devin nişte dialoguri. De altfel, teatrul şi filmul este dialog. Devin nişte dialoguri în care trebuie să ne deșteptăm, trebuie să ne trezim. Dacă nu ne trezim, nu va fi bine”, a remarcat DOREL VIȘAN, actor din România.

Filmele din cadrul evenimentului cinematografic vor rula la Chişinău până în 25 septembrie. La fel ca şi anul trecut, producţiile vor fi ecranizate pe parcursul lunii octombrie şi în Bălţi, Soroca, Nisporeni, Călăraşi şi Cahul.

..