La sfat cu puterea a patra. Maia Sandu vine cu promisiuni pentru presa afiliată guvernării

La sfat cu puterea a patra. Maia Sandu vine cu promisiuni pentru presa afiliată guvernării

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

La câteva zile de la preluarea puterii, Maia Sandu vine cu promisiuni pentru presa afiliată guvernării. Aceasta a ascultat doleanţele mai multor jurnalişti şi le-a promis să le rezolve problemele cu care pretind că se confruntă. Premierul a profitat de ocazie ca să critice jurnaliştii incomozi, inclusiv pe cei de la televiziunea publică.

„Avem o problemă enormă, este vorba de Televiziunea Naţională care, în ultimii ani, a devenit televiziunea unui partid, care nu a reflectat corect şi obiectiv lucrurile”, a spus prim-ministrul, Maia Sandu.

La discuţiile cu Maia Sandu au participat jurnaliştii care, ani în şir, au promovat acţiunile PAS şi PPDA, dar şi cei din presa prorusă şi reprezentanţii ONG-urilor de media. Ultimii au venit cu propunerea ca membrii Consiliului Audiovizualului să fie numiţi de către jurnalişti, nu de Parlament. Asta, deşi instituţia este o autoritate de control a audiovizualului, nu o organizaţie profesională de media.

„Cei mai mulţi membri ai Consiliului Audiovizualului să fie ales de către breasla propriu-zisă cu posibilitatea ca ei să fie rechemaţi de către breaslă, dacă breasla ajunge la concluzia că ei nu-şi fac treaba”, a declarat directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

„Vă rog să elaboraţi un pic această propunere, ca să fie mai clar despre ce este vorba şi să veniţi cu această propunere ca să o examinăm aici şi să o propunem şi în Parlament”, a afirmat prim-ministrul, Maia Sandu.

Deşi în ultimii ani nu au avut nicio reacţie la cazurile când unii jurnalişti au fost atacaţi şi agresaţi chiar de către reprezentanţii actualei guvernări, organizaţiile de media i-au cerut Maiei Sandu ca Executivul să intervină pentru a proteja reprezentanţii presei.

„Noi practic nu am avut cercetări în Procuratură sau în Poliţie, deşi am depus foarte multe plângeri pe cazuri de presiuni asupra jurnaliştilor, aici dacă Guvernul poate interveni”, a comunicat directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

Colegul de alianţă a Maiei Sandu, Andrei Năstase, a fost inclus în lista inamicilor presei, după ce a atacat-o pe jurnalista de la Prime TV, Ana Butnariuc, dar şi angajaţii altor posturi de televiziune.

La întrunirea cu premierul, reprezentanţii presei online au cerut ca internetul să rămană liber şi nereglementat. Asta deşi, la nivel global şi regional, se discută tot mai mult despre necesitatea legalizării propagării informaţiilor prin intermediul internetului. Totul, în contextul în care, în ultimii ani, au avut loc adevărate campanii de fake news, propagandă şi manipulare.

„Vreau să vă solicit un lucru: internetul să rămână liber. Cel mai mare lucru pe care îl pot face autorităţile este să nu intervină în activitatea presei”, a menţionat coproprietarul „AGORA”, Dumitru Ciorici.

Alţii s-au plâns premierului ca nu pot face jurnalism din cauza caldurii…

„Noi, ceea ce facem, doar supravieţuim. O săptămână întreagă am lucrat fără aparat de aer condiţionat şi fără calculatoare, într-o perioadă atât de complicată. Eu nu am bani să investesc!”, a precizat jurnalist portalul „Unimedia”, Cristian Jardan.

Totuşi, au fost unii reprezentanţi ai mass-media care au vorbit despre necesitatea respectării prevederilor noului Cod al Audiovizualului, adoptat de fostul Parlament. Documentul obligă toţi radiodifuzorii din ţară să sporească produsul autohton şi să nu mai paraziteze pe seama retransmisiei posturilor străine.

„Haideţi să susţinem producţia, conţinutului de limba română. Noi avem 60 la sută din presa audiovizuală, din presa scrisă, online în limba rusă. Noi, presa, din cauza războaielor politice, am uitat de rolul educativ şi aşa mai departe”, a spus fondatorul Grupului de presă ”Realitatea”, Dumitru Ţîra.

Alţii au solicitat susţinere din partea Guvernului pentru a face faţă programelor retransmise de posturile străine, în special, celor ruseşti.

„Înţeleg că mâinile vă sunt legate de acel acord temporar semnat cu socialiştii, dar asta nu înseamnă că tema nu există. Nu este corect ca nişte posturi de televiziune străine, care investesc zeci de milioane de dolari pentru producţie, să intre în competiţie cu nişte posturi sărace de aici. Aceste posturi nu trebuie închise”, a relatat fondatorul Jurnal Trust Media, Val Butnaru.

Anul trecut, la iniţiativa democraţilor, a fost votată legea anti-propagandă care interzice programele informative, analitice şi militare de la posturile TV retransmise de statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, în special, cele din Federaţia Rusă.

Preşedintele Igor Dodon a refuzat să o promulge, aşa că legea a intrat în vigoare după ce a fost suspendat din funcţie prin hotărârea Curţii Constituţionale, iar interimatul a fost preluat de fostul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •