Leancă: Năstase se face vinovat de scurgerea de informaţii a datelor cu caracter personal, fapt ce pune în pericol viaţa şi integritatea cetăţeanului

Leancă: Năstase se face vinovat de scurgerea de informaţii a datelor cu caracter personal, fapt ce pune în pericol viaţa şi integritatea cetăţeanului

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, s-ar face vinovat de scurgerea de informaţii a datelor cu caracter personal, fapt ce pune în pericol viaţa şi integritatea cetăţeanului. Acuzaţia vine din partea fostului premier Iurie Leancă, care, recent, a traversat frontiera de stat, iar informaţiile privind ora, punctul de trecere, maşina în care se afla şi suma de bani pe care o avea la el au apărut în presă. Prin urmare, fostul premier susţine că îi va da în judecată pe cei care au comis abuzuri. Andrei Năstase nu a venit, deocamdată, cu o reacţie la acest subiect.

Recent, unele portaluri de ştiri au scris că Iurie Leancă a traversat frontiera de stat cu un paşaport diplomatic nevalabil şi că avea la el 50 de mii de euro. Pe pagina sa de Facebook, Iurie Leancă a precizat că paşaportul diplomatic este valabil până în 2024 şi că i-a fost eliberat în baza Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în calitate de fost prim-ministru şi conform statutului de ambasador extraordinar plenipotenţiar obţinut în 2000.

Ministerul de Externe a confirmat faptul că lui Iurie Leancă i-a fost eliberat paşaportul diplomatic conform rangului diplomatic pe care îl deţine.

Cât despre cele 50 de mii de euro, Iurie Leancă susţine că acestea au fost câştigate în perioada în care a lucrat ca diplomat la Haga, cu un salariu de 10 mii de euro lunar, dar şi pe vremea când a fost vicepreşedinte al unei companii prospere din Moldova. Fostul premier a mai adăugat că suma se regăseşte în declaraţia de avere şi extrasul bancar. Mai mult, Leancă spune că a declarat banii la vamă şi a completat toate actele necesare.

Totuşi, Iurie Leancă se arată indignat că aceste informaţii, ce pot fi utilizate doar în scopuri de serviciu, au apărut în presă.

„Prin astfel de aşa-numite “bombe”, actuala guvernare încearcă să distragă atenția de la cum își partajează funcțiile, cum organizează aşa-numitele concursuri, dar şi cum măresc taxele nejustificat și opac”, susţine Leancă.

Mai mult, fostul premier îl acuză de răspândirea informaţiilor false pe ministrul de Interne Andrei Năstase, în subordinea căruia se află Poliţia de Frontieră.

Andrei Năstase nu a răspuns la telefon pentru a răspunde acuzaţiilor ce i se aduc.

Fostul premier a anunţat că se va adresa în instanţa de judecată pentru a cere tragerea la răspundere a celor care au permis scurgerea de informaţii care au caracter personal. De asemenea, el va cere despăgubiri morale, pe care le va dona.

La rândul lor, reprezentanţii Serviciului Vamal precizează, într-o declaraţie oficială pentru postul Canal 2 că în privinţa lui Iurie Leancă nu a fost semnalată vreo fraudă vamală. Cât despre informațiile confidențiale, aceştia recunosc că datele nu pot fi divulgate, nu pot fi folosite de funcționarul vamal în scop personal şi transmise unor terți sau autorităților publice, cu excepția cazurilor prevăzute de legislație.

Foto: publika.md

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •