Legea-i lege, dar nu pentru toți! Pungile din plastic continuă să fie vândute, chiar dacă au fost interzise acum 8 luni

Legea-i lege, dar nu pentru toți! Pungile din plastic continuă să fie vândute, chiar dacă au fost interzise acum 8 luni

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deşi au fost interzise prin lege, pungile din plastic continuă să se vândă în pieţe şi magazine.
Iar sacoşele cu calendar, interzise acum 3 ani, sunt puse în circulaţie cu un tiraj realizat pentru acest an.
Vânzătorii din Piaţa Centrală afirma, că oamenii legii şi inspectorii de mediu nu-i deranjeaza cu verificari, iar Inspectoratul Ecologic se laudă cu un concurs fotografic denumit „Fără plastic mă simt fantastic”.

Echipa noastră de filmare a făcut turul Pieţei Centrale şi nu a reuşit să găsească pungi biodegradabile, în schimb cele din plastic se vând la orice colţ. Recent, însuşi preşedintele ţării, Maia Sandu, a fost surprinsă cumpărând, la un târg, roşii într-o sacoşă din plastic.

” – De ce încă vindeţi pungi din plastic? – Care pungi? Noi le terminăm şi gata nu mai vindem. Iaca le scot şi dau la gunoi.”

Producătorii pungilor cu calendar, interzise încă în 2019, au scris pe ele că sunt biodegradabile şi comercianţii le vând ca fiind ecologice.

” – Acestea sunt bio, din anul 2021. – Sunt din plastic, are inscripţia PET 2 plastic…”

În timp ce ecologiştii avertizează că pungile din plastic se deteriorează până la 500 de ani, pericolul lor este mai puţin conştientizat de cumpărători.

” – Sunt bio? – Dapoicum, uitaţi-vă „degredabil.”

„Celefoanele” astea sunt interzise, de la ce bază le-aţi luat? Tu ştii că sunt periculoase?”

„Dar ce numai pungile sunt dăunătoare? Sunt lucruri şi mai dăunătoare decât pungile. – Deci nu ar trebui interzise? – Eu cred că nu. Bio sunt mai degradabile, dar ele mai repede se deteriorează poţi să nu ajungi cu marfa acasă cu aşa pungi.”

Totodată, vânzătorii din piaţă mărturisesc că ultimă oară au primit amenzi prin martie, iar de atunci n-au mai văzut inspectori de mediu sau poliţişti care să verifice cum şi dacă se respectă legea.

„Nimeni nu ne-a făcut observaţie.”

Inspectoratul Mediului ne-a comunicat la telefon că echipele ar ieşi să facă razii, doar că nu atât de des cât şi-ar dori, apoi ne-a sugerat să revenim pentru răspunsuri suplimentare după 1 septembrie, când se încheie minivacanţa.

„Presupun că este o perioadă de tranziţie şi cred că nu trebuie să fie foarte harnici, că în felul acesta şi-ar pierde locul de muncă, această incertitudine în plan profesional când şefii se schimbă, iar subalternii sunt în aşteptare, doar aşa pot explica lipsa de reacţie.”

Am încercat să aflăm la ce etapă se află deschiderea laboratorului de stat, care va permite verificarea calităţii pungilor, însă ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, ne-a răspuns că instituţia nu va oferi comentarii atâta timp cât se află în proces de reorganizare. Iar purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei, Diana Fetco, nu ne-a răspuns la telefon în ultimele două zile, pentru a ne spune câte amenzi s-au împărţit pentru vânzarea ilegală a sacoşelor din plastic.

Legea care interzice comercializarea pungilor şi a veselei de unică folosinţă din plastic a intrat în vigoare la începutul acestui an. Sancţiunile pentru încălcări ajung până la 4 500 de lei pentru persoane fizice şi până la 12 000 de lei pentru agenţi economici.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..