Licitația pentru procurarea blanchetelor pentru pașapoarte, anulată. Gavrilița: ”Am sesizat Procuratura Generală”

Licitația pentru procurarea blanchetelor pentru pașapoarte, anulată. Gavrilița: ”Am sesizat Procuratura Generală”

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Licitația în valoare de aproape jumătate de miliard de lei, iniţiată de fosta conducere a Agenţiei Servicii Publice pentru a procura blanchete pentru acte de identitate, a fost oprită. Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Natalia Gavriliţă. Corpul de control al premierului a depistat nereguli grave în desfăşurarea licitaţiei,
care a fost anunţată chiar dacă instituţia dispunea de blanchete pentru un an înainte. Fostul director al ASP, Vladislav Zara, respinge acuzaţiile şi le califică drept nefondate.

” Achiziţia a fost efectuată cu multiple încălcări ale legii. Inclusiv, legate de termenele de publicare, modificarea de mai multe ori a preţului de achiziţie şi a termenelor limită pentru de punerea ofertelor. ”

Natalia Gavriliţa a mai anunţat că în stocul ASP mai sunt blanchete pentru un an de zile, chiar dacă, anterior, fostul şef al instituţiei spunea că licitaţia trebuie organizată cât mai curând aşa cum, din septembrie, instituţia riscă să nu mai poată elibera paşapoarte. Premierul mai spune că a trezit suspiciuni şi decalajul mare dintre valorile ofertelor primite.

”Cea mai scumpă ofertă era de 480 de milioane de lei, iar cea mai mică, de doar 168 milioane de lei. Pe final de mandat, fosta conducere a ASP a încercat să prejudicieze statul cu sume enorme. Tentativa de prejudiciere a fost oprită, dar asta nu e tot. ”

”A fost identificat clar că, anumiţi producători mari specializaţi în tipare de specialitate nu au fost admişi sau nu au avut posibilitatea să participe la această licitaţie. ”

Potrivit lui Gavriliţă, în timpul verificărilor, experţii au depistat în cadrul ASP şi alte scheme prin care ar fi fost prejudiciat statul.

”ASP are un contract cu o companie din Lituania. Din prețul fiecărui pașaport se achită o plată de roialty de 13,6 euro. E vorba de o sumă totală de peste 40 de milioane de euro achitată de ASP din 2014 până acum. Aceste plăți nu se duc actualmente în Lituania, dar la o companie din Bulgaria care are doi angajați.”

Premierul spune că, în ultima sa zi de muncă, Vladislav Zara a autorizat un transfer în valoare de peste un milion de euro către această companie. Natalia Gavriliţă anunţă că dosarul cu documente ridicat de corpul de control va fi transmis Procuraturii Generale pentru iniţierea unei anchete.

”Am uşurat mult munca procurorilor şi sper că finalitatea acestui caz să fie finalitatea banilor pierduţi.”

Fostul director al ASP, Vladislav Zara, susţine că acuzaţiile care i-au fost aduse sunt nefondate şi precizează că a realizat licitaţia conform normelor legale. Cât despre transferul pe care l-a efectuat în ultima zi de muncă, Zara spune că a îndeplinit prevederile contractuale cu agentul economic şi atât.
În luna aprilie, ASP a iniţiat procedurile de achiziţionare prin licitaţie a 1,5 milioane de blanchete pentru paşapoarte şi alte acte de identitate. Costurile se ridică la peste 498 de milioane de lei. Actualul director al ASP, Mircea Eşanu, a anunţat că, în curând, vor fi ieftinite mai multe servicii. De exemplu, înregistrarea căsătoriei va fi gratuită, iar preţul pentru înmatricularea unui automobil va scădea cu 200 de lei.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..