Liderul Republicii Tatarstan din cadrul Federaţiei Ruse nu a fost lăsat să intre în Moldova

Liderul Republicii Tatarstan din cadrul Federaţiei Ruse nu a fost lăsat să intre în Moldova

Liderul Republicii Tatarstan din cadrul Federaţiei Ruse nu a fost acceptat să intre în Republica Moldova şi a fost întors de pe Aeroportul Chişinău. Rustam Minnihanov a declarat că urma să ajungă în Găgăuzia, unde l-a invitat, la un congres electoral, un candidat la funcţia de başcan şi un deputat din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor. Autorităţile de la Chişinău au explicat situaţia şi au declarat că susţinerea unui candidat la alegerile locale reprezintă o imixtiune în treburile interne ale ţării.

Într-o înregistrare video, Rustam Minnihanov spune că se află în avion, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, şi regretă că nu i s-a permis intrarea în Republica Moldova.

„Din păcate, autorităţile moldoveneşti au decis că noi suntem persoane nedorite, cetăţeni care nu pot vizita ţara voastră. De aceea, din păcate, nu vom ajunge la Congres. Vă felicit cu ocazia Paştelui şi vă doresc o activitate reuşită, de succes. Avem relaţii bune, poporul tătar şi cel găgăuz sunt fraţi. În ultimii ani avem foarte multe întrevederi şi planuri de dezvoltare pe viitor.”

Ministerul de Externe investighează incidentul, a informat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Igor Zaharov.
Iar Poliția de Frontieră susţine, într-un comunicat de presă, că declaraţiile lui Rustam Minnihanov sunt false. Instituţia precizează că oficialul rus nu a fost declarat persona non-grata.
Potrivit Poliţiei de Frontieră, susținerea unui candidat la alegerile locale din Moldova nu este un motiv întemeiat de a o vizita. Totodată, autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, în ultimele 24 de ore a fost interzisă intrarea în Republica Moldova pentru 46 de cetățeni străini, deoarece nu întruneau condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat şi au oferit declaraţii contradictorii.

Liderul Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, se află pe lista sancţiunilor occidentale, impuse multor persoane juridice şi fizice din Rusia. Minnihanov este membru al Partidului „Edinaia Rossia” şi, potrivit presei străine, un aprig susţinător al războiului din Ucraina.

..