Locuitorii din municipiul Edineţ şi din satele din apropiere au acces la apă potabilă de calitate

Locuitorii din municipiul Edineţ şi din satele din apropiere au acces la apă potabilă de calitate

Veste bună pentru locuitorii din municipiul Edineţ şi din satele din apropiere. După ani de aşteptare, aceştia au, în sfârşit, acces la apă potabilă de calitate. Reţeaua a fost reabilitată şi extinsă cu 40 de kilometri.

”În total, au fost construiți de la zero 42 de kilometri de apeduct. Rețelele vechi au fost lăsate în pământ și instalate altele noi. Datorită acestui proiect, 18 mii de locuitori din Edineţ, dar și din satele din apropiere au apă potabilă.”

Mulţumiţi, localnicii din Edineţ sunt bucuroşi că, în sfârşit, au acces la apă în propriile locuinţe.

”Acum ne folosim de apa din apeduct, dar lucrul acesta care s-a făcut pentru Edineţ este foarte important. S-au reabilitat foarte multe reţele, apa deja este curat. Nu mai este murdară cum era. Apa era murdară pentru reţelele erau din 1970.”

”Este foarte bine venit la noi în oraş fiindcă înainte apa era murdară. Trebuia să punem trei patru filtre. Acum e foarte bine.”

”Mai comod, se înţelege că e mai comod. Avem maşini de spălat, am tras apă în casă. Tare este bine, mult mai comod.”

Potrivit primarului oraşului, lucrările asupra acestui proiect continuă astfel încât problema aprovizionării cu apă de calitate să fie soluţionată definitiv.

”Apa era foarte murdară, acum paralel lucrăm şi de la Prut până la Edineţ, să valorificăm şi staţiile de pompare şi staţiile de curăţare astfel încât să ieşim împreună până la anul viitor. Edineţ şi Cupcini să scoată de pe ordinea de zi problema de aprovizionare cu apă şi canalizare.”, a declarat CONSTANTIN COJOCARU, primarul oraşului Edineţ.

Apeductul a fost construit cu ajutorul financiar al Uniunii Europeane prin intermediul GIZ Moldova şi a fost implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

”Uniunea Europeană a investit circa 40 de milioane de euro pentru a sprijini acest obiectiv în Republica Moldova. Datorită eforturilor nostre comune, 3 300 de cetăţeni au fost conectaţi recent la reţeaua de alimentară cu apă din Edineţ”, a menționat JANIS MAZEIKS, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. 

Premierul Natalia Gavriliţa le-a mulţumit partenerilor externi pentru implicare şi finanţarea proiectelor de infrastructură.

”Vreau să mulţumesc partenerilor de dezvoltare. A fost un efort şi al guvernului şi al ADR Nord şi al primăriei care a investit opt milioane de lei în acest proiect şi a Uniunii Europene şi a Guvernului German care au finanţat lucrările.”

Valoarea totală a proiectului este de aproape 60 de milioane de lei.

..