Lucrările de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni, pe ultima sută de metri

Lucrările de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni, pe ultima sută de metri

Lucrările de restaurare a bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Căuşeni sunt pe final.
La renovarea lăcaşului de cult, vechi de aproape 500 de ani, a contribuit cu mai multe investiţii Ambasada SUA în Republica Moldova.
Ultimul grant, în valoare de 290 de mii de dolari, a fost oferit azi.
Responsabilii pentru reconstrucţia bisericii promit că lucrările vor fi încheiate în toamna anului viitor.

Restaurarea bisericii a pornit în anul 2017, când la Căuşeni a venit o echipă de specialişti din România. Ani de zile, cei nouă restauratori de peste Prut au încercat să aducă biserica la aspectul ei iniţial. Acum, pe teritoriul lăcaşului sfânt se lucrează de zor.

„Ne aflăm la ultima operaţiune de restaurare. Se numeşte integrare cromatică. Noi aici nu pictăm aşa cum foarte multă lume zice din neştiinţă. Păstrăm doar ceea este autentic şi punem în valoare”

Directorul Muzeului Național de Artă spune că aproape 90 la sută din frescă este conservată şi restaurată, însă mai este de lucru şi la exteriorul bisericii.

„Această biserică are o frescă de tradiţie post-brâncovenească unica în acest spaţiu dintre Prut şi Nistru. Am atras atenţia Ambasadei SUA pentru a putea accesa acele fonduri ale ambasadorului. Este un exemplu de intervenţie asupra păstrării patrimoniului.”

Până acum, lucrările au fost finanțate de Ambasada SUA în Moldova, care a oferit pentru restaurarea lăcaşului peste un milion de dolari.

„SUA continuă să investească în patrimoniul cultural al Moldovei, deoarece crede ferm în viitorul acestei ţări. Astăzi, am marea plăcere să anunţ continuarea sprijinului financiar, ceea ce va asigura finalizarea lucrărilor de restaurare a frescei interioare către toamna anului viitor. ”

Iar pentru amenajarea exteriorului bisericii, banii vor fi oferiţi de Guvernul ţării noastre.

„Contribuţia statului Moldova pentru păstrarea, conservarea şi recuperarea acestui monument istoric va fi în mărime de şapte milioane de lei. Banii care într-o măsură esențiala au fost alocaţi şi vor fi alocaţi în acest an. Banii din contribuţia Ministerului Culturii vor merge spre consolidarea zidului care îl vedem, lucrărilor de amenajare a teritoriului. ”

Locuitorii oraşului sunt încântaţi de noul aspect al lăcaşului sfânt.

„Eu locuiesc aici de foarte mult timp şi ştiu această biserică de când eram mic. Sper că atunci când va fi deschiderea acestui monument oamenii vor merge cu mare plăcere. ”

„Sunt foarte mulţumită. Am deja 40 de ani de când sunt în Căuşeni şi abia câţiva ani în urmă am văzut ce este acolo. Şi aşa tezaur stă … păcat. Sunt foarte bucuroasă că în sfârşit va fi dată în exploatare.”

„Noi o să ne bucurăm de ceea că lumea o să aibă unde să se ducă . Totuşi este o istorie pentru noi pentru moldoveni. Şi biserica aceasta este făcută de foarte de mult şi îmi pare foarte bine. ”

” E un lucru foarte bun. Sperăm că vom veni cu toţii la biserică. Şi vor veni şi tineri nu numai bătrâni. ”

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni datează din secolul al XVII-lea.

..