MAEIE: Cetăţenii moldoveni care vor lupta de partea Rusiei în războiul din Ucraina vor fi pedepsiţi penal.

MAEIE: Cetăţenii moldoveni care vor lupta de partea Rusiei în războiul din Ucraina vor fi pedepsiţi penal.

Cetăţenii moldoveni care vor lupta de partea Rusiei în războiul din Ucraina vor fi pedepsiţi penal. Atenţionarea a fost făcută de Ministerul de Externe de la Chişinău în contextul deciziei Moscovei de mobilizare parţială, precum şi desfăşurarea unor campanii de recutare. MAEIE anunţă că participarea mercenarilor la un conflict armat se pedepseşte în ţara noastră cu până la 10 ani de închisoare.

Cei care vor recruta, instrui şi finanţa mercenarii riscă să stea după gratii până la 15 ani. În comunicatul MAEIE mai este menţionat faptul că cetăţenii moldoveni pot solicita ajutor Ambasadei Moldovei la Moscova în cazul în care le sunt încălcate drepturile.

MAEIE declară însă că cei care au cetăţenie dublă sunt consideraţi cetăţeni ruşi de către Federaţia Rusă şi astfel opţiunile Moldovei de a le oferi asistenţă consulară sunt limitate.


În ultimele zile, mai multe ţări din Europa, dar şi Statele Unite şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească de urgenţă Federaţia Rusă, deoarece, în prezent, opţiunile de a pleca din Rusia sunt extrem de limitate şi cel mai adesea indisponibile dacă rezervările nu sunt făcute din timp. Totodată, Rusia ar putea recunoaşte doar cetăţenia rusă a celor care deţin două paşapoarte şi astfel ei riscă să rămână fără asistenţă consulară din partea ţărilor din care provin.


Decretul preşedintelui rus, Vladimir Putin, privind mobilizarea parţială a provocat un exod masiv al bărbaţilor care au fost chemaţi să lupte în Ucraina. Ei au fugit în ţări precum Turcia, Georgia, Armenia, Mongolia, Kazahstan şi Finlanda.

..