Maestrul Eugen Doga și-a marcat cea de-a 85-aniversare, cu durere în suflet. Dar continuă să creadă în pace şi în forţa magică a muzicii

Maestrul Eugen Doga și-a marcat cea de-a 85-aniversare, cu durere în suflet. Dar continuă să creadă în pace şi în forţa magică a muzicii

Maestrul Eugen Doga îşi sărbătoreşte azi aniversarea de 85 de ani. El spune ca nu exista durere străină, iar de ziua lui nu-şi doreşte decât pace.
Marele compozitor afirmă, că muzica îl ajută să depăşească aceste zile complicate.
În prima zi a războiului din Ucraina, el a publicat din nou cantata „Curcubeul Alb” pe versurile lui Emil Loteanu.

 

Maestrul trăieşte pe deplin drama acestor zile şi spune că versurile din cantata „Curcubeul Alb” redau cel mai bine apelul lui la pace. Compozitorul spune că durere străină nu există şi ar trebui să rămânem uniţi.

„Am pus şi cantata „Curcubeul Alb” pe versurile astea. Chiar în primele clipe după ce am aflat despre această nenorocire care s-a năpustit pe pământul Ucrainei şi de fapt ne priveşte şi pe noi vecinii. Vecinii întotdeauna suferă şi bucuriile şi durerile împreună.”

Maestrul a amintit cât de importantă este muzica în aceste clipe complicate.

„Îmi amintesc de multe momente când în cele mai crâncine momente apărea muzica. Chiar în timpul războiului îmi amintesc că soldaţii cântau. Le era cântecul când zburau rachetele şi îi înconjura moartea din toate părţile. Aşa că cântecul este un doctor, muzica este un doctor spiritual.”

De dimineaţă, compozitorul a fost felicitat de primarul Capitalei, Ion Ceban. Edilul i-a dăruit un buchet de flori şi i-a mulţumit pentru activatea pe care o desfăşoară.

 

„Noi vă iubim, vă admirăm şi dă Doamne ca fiecare dintre noi să poată reuşi măcar zece la sută din ce aţi făcut d-voastră. Vă dorim multă, multă sănătate în continuare, chiar dacă este un pic tristă situaţia, aşa este ce să-i facem.”

Si jurnaliştii postului nostru de televiziune i-au adus în dar un buchet de flori Maestrului Eugen Doga.

 

„Eu vreau ca oamenii să trăiască în pace şi primul lucru care l-am făcut mi-am luat drept ajutor poezia lui Emil Loteanu „ Oameni, astăzi, mâine va fi prea târziu. Astăzi salvaţi soarta pământului, ca în linişte să doarmă copii părinţii, munţii, Alpii. Astăzi! Mâine va fi prea târziu. Acesta este mesajul meu pe astăzi.”

Eugen Doga este considerat unul dintre cei mai mari compozitori din istoria ţării noastre. Melodiile sale au răsunat în cele mai importante săli de concerte din lume. În cinstea compozitorului, străzile din mai multe localităţi din ţară îi poartă numele. Eugen Doga s-a născut în anul 1937, în satul Mocra din raionul Râbniţa. Numele său este inclus în lista celor 200 de personalităţi ale lumii.

..