Mai multe instituţii şcolare şi preşcolare în Capitală.  Numărul solicitărilor din partea părinţilor, în creștere

Mai multe instituţii şcolare şi preşcolare în Capitală. Numărul solicitărilor din partea părinţilor, în creștere

Distribuie

Mai multe instituţii şcolare şi preşcolare din Chişinău îşi vor reîncepe activitatea după mulţi ani de pauză. Se întâmplă din cauză că numărul solicitărilor din partea părinţilor care vor să-şi înscrie copiii la şcoală sau la grădiniţă a crescut simţitor în ultima perioadă. Pentru a face faţă numărului mare de copii, autorităţile au început să renoveze mai multe clădiri vechi, care stau închise de ani buni.

În sectorul Buiucani din Capitală, din 1 septembrie vor activa încă două grădiniţe – numărul trei şi numărul 18. Ambele şi-au sistat activitatea în 2001 şi de atunci au stat închise.

„Au fost de la zero toate lucrările efectuate, lucrările exterioare practic sunt finisate, au mai rămas lucrări de amenajare a teritoriului pe exterior, planificăm că până în luna iulie să fie lucrările finisate. Vor fi dotate cu tot ce este necesar, începând de la inventar moale, utilaj tehnologic performant, mobilier.”

Peste două luni, cele două instituţii vor fi frecventate de 240 de micuţi. Costul total al lucrărilor ajunge la 26 de milioane de lei.

„Lucrările sunt făcute după cerinţele de astăzi, aer condiţionat separat pentru fiecare dormitor. Lavoare, veceuri, garderobe pentru micuţi, sunt cinci zone de joacă.”

Şeful interimar al Direcţiei Educaţie Buiucani susţine că numărul solicitărilor din partea părinţilor depăşeşte cu mult capacităţile instituţiilor preşcolare din sector.

„Numărul de cereri din partea părinţilor au crescut în ultima perioadă foarte mult. Chiar şi dacă redeschidem aceste două instituţii, oricum nu acoperim, numărul de cereri depăşeşte undeva cu 2000 de cereri. Suntem în identificarea noilor edificii în care au activat grădiniţe, dar s-a sistat activitatea lor, încercăm să găsim posibilităţi şi mijloace financiare.”

Iar în sectorul Botanica, în scurt timp vor fi încheiate lucrările de reparaţie ale blocului B de studii al Liceului ”Pro Succes”. Edificiul a aparţinut anterior Şcolii Nr. 3, care a fost închisă în 2013. Din 1 septembrie, aici vor studia 450 de copii din clasele a 5-a – a 12-a. Blocul cu trei etaje va avea sală modernă de sport şi cabine de duş. Lucrările de reparaţie au costat 9 milioane de lei.

„Noi în partea cealaltă nu am avut sală sportivă, am avut o sală adaptată unde făceau lecţii două clase, a fost jale. Asta este cadoul cel mare pentru copii. Este importantă această sală atât pentru sănătatea mintală, cât şi fizică şi noutatea pentru noi toţi sunt duşurile.”

În blocul reparat va fi şi un ascensor.

„Aici e spaţiul unde va fi instalat ascensorul, el va fi instalat în afara clădirii. Este o clădire construită în anii 60 spre 70. Este doar adaptată, ce este posibil de făcut cu siguranţă se face pentru adaptabilitatea copiilor cu necesităţi speciale.”

Potrivit Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport, în 18 grădiniţe din Capitală reparaţiile au fost încheiate, iar în altele 20, acestea sunt în desfăşurare. De asemenea, în proces de reabilitare sunt peste 100 de şcoli. În total, în 2022 vor fi reparate 191 de instituții de învăţământ din Chişinău. În acest scop, din bugetul municipal au fost alocate 170 de milioane de lei.


Distribuie
..