Mai multe spitale din țară susțin că nu mai au bani pentru a trata pacienții de COVID-19. CNAM ar avea datorii de milioane

Mai multe spitale din țară susțin că nu mai au bani pentru a trata pacienții de COVID-19. CNAM ar avea datorii de milioane

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mai multe spitale din ţară nu mai au bani pentru a trata pacienţii de COVID.
Costurile cresc odată cu majorarea numărului de pacienţi, depăşind astfel, bugetul anual, alocat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.
Cea mai complicată situaţie este la spitalul din Bălţi, unde până nu demult erau transportaţi toţi pacienţii cu COVID din nordul ţării.
Directorul afirmă că suma restanţelor Companiei faţă de spital se ridică la 17 milioane de lei.
Reprezentanţii Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină nu au venit deocamdată cu o reacţie.

În prezent, în Spitalul Clinic din Bălţi sunt internaţi peste 300 de pacienţi bolnavi de COVID-19, din 11 raioane din nordul ţării. Numărul bolnavilor a crescut în ultima perioadă, aşa că s-au majorat şi cheltuielile.

”Tariful unui caz este 8.900 de lei. Compania trebuie să mai achite 17 milioane de le dei. Noi primim finanţare conform contractului pe care îl avem, dar s-a mărit numărul de cazuri tratate.”

Directorul spitalului afirmă că, în acest an, medicii de la Bălţi au tratat un număr mult mai mare de pacienţi decât anul trecut.

”Noi anul acesta am tratat în jur la trei mii de pacienţi de COVID mai mult decât norma care conform contractului. Dacă anul trecut avem pacienţi care starea lor era medie gravă, anul acesta avem gravi, gravi care sunt dependenţi de oxigen.”

Şi administraţia Institutului de Medicină Urgentă din Capitală susţine că suportă cheltuieli mai mari pentru tratarea pacienţilor de COVID.

”O parte din cheltuieli pe care noi le suportăm cu pacienţii gravi şi extrem de gravi, internaţi în secţiile de terapie intensivă nu au fost luate în calcul la stabilirea tarifului. Tariful este cu aproximativ 700 de lei, mai mic decât ceea ce noi suntem achitaţi.”

Medicii mai spun că nu s-au luat în calcul nici costurile suplimentare, aferente tratamentului pacienţilor care au COVID.

”Sunt costurile exagerate de mari pentru procurarea medicamentelor şi a consumabililor. O altă componentă care nu a fost inclusă în tarife ţine de gestionarea deşeurilor medicale. Costurile doar pentru deşeurile medicale este de 5 milioane de lei. La salariile de bază pentru cei care sunt antrenaţi în deservirea pacienţilor COVID se plăteşte încă 100%.”

În cadrul şedinţei Primăriei, primarul Capitalei, Ion Ceban a menţionat că aceeaşi situaţie se atestă şi în spitalele municipale.

”Există plăţi restante pe cazurile tratate COVID din primăvara acestui an pe care CNAM nu le-a achitat. S-au acumulat datorii către furnizorii de consumabile şi medicamente. În unele cazuri companiile refuză să mai refuze către spitale produse medicale conform contractului. Este o situaţie care duce la dificultăţi serioase în activitatea spitalelor şi tratamentul pacienţilor.”

Am încercat să obţinem o reacţie de la reprezentanţii Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, însă aceştia au spus că vor veni cu un răspuns mai târziu.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..