Mai mulţi primari se declară împotriva organizării pomenirilor la cimitire şi îndeamnă sătenii să stea acasă

Mai mulţi primari se declară împotriva organizării pomenirilor la cimitire şi îndeamnă sătenii să stea acasă

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Paștele Blajinilor ar putea genera o explozie de infectări cu noul coronavirus. Din acest motiv, mai mulţi primari se declara împotriva organizării pomenirilor la cimitire şi îndeamnă sătenii să stea acasă.
Acest lucru se întâmplă în pofida faptului că responsabilii de la Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate au dat undă verde Pastelui Blajinilor.

Într-o postare pe Facebook, primarul oraşului Sîngerei, Arcadie Covaliov, a declarat că 48 de localnici sunt infectaţi, în prezent, cu noul coronavirus. Numărul însă ar putea creşte, după Paştele Blajinilor. Din acest motiv, primarul a îndemnat oamenii să stea acasă.

„Propunem interzicerea în zilele de 6, 7 şi 8 iunie orice activitate religioasă în cimitirele din oraşul Sîngerei şi satul Vrăneşti chiar dacă la nivel central s-a permis.”

Primarul mai susţine că, legal, nu are dreptul să le interzică oamenilor să vină la cimitir. Cei care vor decide să-şi pomenească rudele la locurile de veci, vor trebui să poarte mască de protecţie şi să-şi dezinfecteze mâinile.

„Vom pune o masă cu dezinfectante, ne gândim să punem la dispoziţia oamenilor măşti de protecţie, cei care nu vor avea. Vom vorbi cu toţi oamenii care vor veni la cimitir să nu facă mese de pomenire, să nu meargă cu băutura.”

Arcadie Covaliov susţine că s-a adresat preoţilor din oraş să se abţină să meargă la cimitir pentru pomeniri, dar, se pare, că unii slujitori ai locaşurilor sfinte nu-i împărtăşesc opinia.

„Este circulara episcopului de Bălţi şi Făleşti, Markel, care a spus că se permite accesul în cimitire, ne binecuvântează să mergem în aceste zile. Noi avem două, trei cazuri în oraş şi nu cred că este cazul să nu mergem.”

Cu un îndemn similar celui al primarului din Sângerei au venit şi autorităţile locale din Sărata Galbenă, Hînceşti. Primarul localităţii, Mihai Lozovoi, susţine că în comună au fost înregistrate şapte cazuri de COVID-19.

„Ca să-i pomeneşti pe cei trecuţi din viaţă nu e obligatoriu să mergi în aceeaşi zi cu toţi, poţi alege o altă zi căci porţile la cimitir sunt mereu deschise.”

Riscul organizării Paştelui Blajinilor este enorm. De această părere este şi ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, care a făcut această declaraţie aseară, în cadrul unei intervenţii online de la „Primele Ştiri”, de la PRIME.

„Pe parcursul acestui an ar trebui să ne abţinem de la vizitele la cimitir şi să ne pomenim morţii acasă. Cu adevărat, rezultatele de după Paştele Blajinilor pot fi unele nefaste pentru sănătate, iar în primul rând pentru sistemul de sănătate.”

Potrivit ofiţerului de presă al Inspectoratului Naţional de Securitate Publică, Natalia Golovco, în zilele de 7 şi 8 iunie, când va fi marcat Paştele Blajinilor, mai mulţi poliţişti vor asigura securitatea publică la intrările din toate cimitirele din ţară. Deocamdată, nu este clar care va fi misiunea oamenilor legii dislocaţi şi ce alte reguli vor fi nevoiţi să respecte moldovenii care vor merge la cimitire.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •