Maia Sandu la prima ședință a CSS: Corupția este cel mai mare pericol pentru Moldova și cetățenii săi

Maia Sandu la prima ședință a CSS: Corupția este cel mai mare pericol pentru Moldova și cetățenii săi

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Delapidările din bugetul public, înstrăinarea voluntară a proprietăților statului, lipsa de independență a justiției şi persecutarea primarilor pe motive politice.
Acestea au fost temele de discuţie la prima şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate în noua componenţă.
O atenţie deosebită a fost acordată luptei impotriva corupţiei, care în opinia şefului statului, este cel mai mare pericol pentru ţară şi cetăţeni.
În partea publică a şedinţei, care a durat aproape jumătate de oră, președintele Maia Sandu a mentionat, că mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor statului nu-şi îndeplinesc atribuţiile în lupta împotriva corupţiei.
Pentru asta riscă să fie „pedepsiţi” de cetăţeni. După şedinţă nu au fost făcute declaraţii pentru presă.

În debutul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate, Maia Sandu a avut un mesaj către instituţiile care trebuie să combată corupţia.

„Nicăieri din altă parte nu s-a făcut spălări de bani mai mare de câteva ori decât PIB-ul ţării. Între timp, ne-am pricopsit de o sumedenie de instituţii, menite să facă justiţie. În timp ce corupţia creşte, dar nu se vede niciun efort.”

Şeful statului a dat de înţeles că subiectul ar putea provoca o revoltă în masă a cetăţenilor, dacă instituţiile statului nu-şi vor schimba atitudinea în lupta împotriva corupţiei.

„Eu am câştigat votul la aproape un milion de oameni, pentru ca să curăţăm ţara de corupţie. Asta am promis eu oamenilor şi mort-copt asta vom face. Dacă nu o să opriţi dumneavoastră corupţia, oamenii o să iasă în stradă şi o să vă pedepsească cum ştiu ei.”

În cadrul şedinţei, au fost stabilite zece subiecte prioritare pentru agenda următoarelor întruniri ale Consiliului Suprem de Securitate. Printre acestea se numără furtul din sistemul bancar, concesionarea Aeroportului Chișinău,
dosarul companiilor de asigurări, dosarul „Laundromat” şi capacitatea de răspuns a statului la consecinţele pandemiei de COVID-19.

Luni, Maia Sandu a semnat un decret privind numirea noilor membri ai CSS. Astfel, din noua componență fac parte deputații PAS Igor Grosu și Sergiu Litvinenco, dar și parlamentarul Platformei DA Chiril Moțpan. În listă se regăsesc și câțiva experți din societatea civilă, printre care Vladislav Kulminski, expert în probleme de politică internă și securitate. Recent, Maia Sandu a modificat regulamentul Consiliului Suprem de Securitate. Astfel, membrii CSS trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, să cunoască limba română și să nu aibă antecedente penale. Din lista celor numiți de Sandu mai fac parte secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, consilierul președintelui în domeniul justiției, Olesea Stamate, cel în domeniul economic, Veaceslav Negruța, dar și Ala Nemerenco responsabilă de sănătate.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..