Maia Sandu la Summitul ONU: „Educația în pandemie ne-a învățat pe toți că transferul de conținut nu este suficient”

Maia Sandu la Summitul ONU: „Educația în pandemie ne-a învățat pe toți că transferul de conținut nu este suficient”

Președintele Maia Sandu și-a început vizita în Statele Unite ale Americii, unde se află pentru a 77-a Adunare Generală a ONU. De la Londra, unde a participat la funeraliile reginei, şeful statului a zburat spre New York, alături de președintele Estoniei, Alar Karis, cel al Poloniei, Andrzej Duda, și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Luni, într-o intervenţie video, pentru conferința „Transformarea Educației”, Maia Sandu a menționat că una dintre marile provocări ale Republicii Moldova este agresiunea rusă asupra Ucrainei și criza refugiaților. Şeful statului a spus că deși pandemia a demonstrat importanța resurselor online în educație, acestea trebuie să fie acceptate ca o completare în procesul de predare și de învățare.

„Educația în pandemie ne-a învățat pe toți că transferul de conținut nu este suficient. Educația online nu este menită să înlocuiască, ci să completeze educația tradițională, cea față în față. Adevărul este că, astfel, copiii învață și cum sunt profesorii, nu doar ceea ce știu profesorii”, a relatat Maia Sandu.

Aproximativ 90 de şefi de stat şi de Guvern şi-au confirmat prezenţa la summit, dar mulţi au participat la funeraliile reginei Elisabetei a II-a. Astfel, potrivit organizatorilor, doar 50 de lideri s-au aflat la New York la deschiderea evenimentului privind educaţia. Cea de-a 77-a reuniune a Adunării Generale a ONU se convoacă sub umbra primului conflict militar major din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, care a declanșat o criză alimentară globală. Evenimentul s-a desfăşurat online în ultimii doi ani din cauza pandemiei. Acum, revine la discursuri în persoană, cu o singură excepție – președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Maia Sandu va vorbi miercuri de la tribuna ONU. Totodată, şeful statului va lua parte la conferința „Democracy delivers”, organizată de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.

..