Maia Sandu: Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene în 2030

Maia Sandu: Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene în 2030

Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene în 2030, iar ceea ce face fiecare dintre noi acum va determina ce va fi cu țara noastră peste 10 sau 30 de ani. Declaraţiile au fost făcute de preşedintele Maia Sandu, în cadrul unei vizite inopinate la Parlament. Şeful statului a ţinut un discurs în faţa deputaţilor PAS, singurii care se aflau în plenul Legislativului. Maia Sandu a punctat că Moscova se împotriveşte alegerii făcute de Moldova şi îşi doreşte destabilizări în ţara noastră. Maia Sandu a declarat că Partidul „ŞOR” este formaţiunea care acţionează la indicaţia Kremlinului pentru a crea haos în ţară. Vicepreşedintele Partiduli „ŞOR” Marina Tauber nu a răspuns deocamdată la telefon pentru a răspunde la aceste acuzaţii.

Preşedintele Maia Sandu a declarat că ţara noastră a făcut o alegere fermă de a fi parte a lumii libere, iar acum avem o șansă reală ca Moldova să devină membru cu drepturi depline a familiei europene.

„Pentru viitorul copiilor vrem să devenim un stat european, însă nu e de ajuns să ducem Moldova în UE. Trebuie să aducem UE în casele noastre. Eu sunt convinsă că Moldova Europeană nu este o iluzie şi împreună cu Parlamentul, împreună cu Guvernul, împreună cu voi toţi vom face acest lucru.”

Şeful statului a declarat că forţele politice dirijate de Kremlin îşi doresc haos în ţara noastră, dar că instituţiile statului nu vor permite ca, „Moldova să fie închinată unor criminali”.

„Chiar şi azi, când Ucraina geme de ororile războiului şi păstrarea păcii este preocuparea tuturor cetăţenilor noştri, avem aici în Parlament deputaţi, angajaţi de forţe ostile de a Kremlin, care au un singur scop: să semene haos, să provoace violenţă şi război. Războiul este condamnat în toată lumea, iar în Parlamentul nostru sunt şi azi persoane care nu văd nicio crimă în invazia Rusiei în Ucraina. Sunt agenţi ai Kremlinului, care după ce au furat miliarde stau acum la cald şi se folosesc de proprii cetăţeni aflaţi în nevoie pentru a-şi salva pielea şi a distruge Moldova în continuare.”

Preşedintele ţării a mai spus că în prezent Moldova nu este expusă unui pericol militar din partea Rusiei şi a mulţumit Ucrainei pentru că asigură pacea în ţara noastră, prin contracararea atacurilor armatei ruse.

„Vreau să asigur toţi cetăţenii noştri că Republica Moldova nu este în prezent în pericol ca războiul să vină pe teritoriul ţării noastre. Armata rusă nu poate ajunge aici cât Ucraina se ţine pe picioare şi apără şi Moldova. Am reuşit să menţinem pacea şi ordinea în ţară până acum de fiecare dată, şi în toamna anului trecut şi mai recent, când au existat încercări de a face haos, de a aduce violenţă în ţară, instituţiile noastre au reuşit să descopere şi să prevină asemenea lucruri. Cât voi fi preşedinte Moldova va sta dreaptă! „

Maia Sandu a mai punctat că proiectul de țară Moldova europeană 2030 se va baza pe 4 piloni prioritari, printre care pacea în țară și securitatea cetățenilor, dezvoltarea economică și deschiderea locurilor de muncă, modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții în localitățile din Moldova, şi cel de al patrulea – justiția care o să facă dreptate. De asemenea, preşedintele a solicitat Parlamentului crearea Curţii Anticorupţie, care va examina dosare mari de corupţie.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că serviciile speciale ale țării vecine au scos la iveală planurile Rusiei de a distruge democrația în Moldova și de a stabili controlul asupra țării. Ulterior, președintele Maia Sandu a declarat, că și organele de drept din țara noastră au confirmat această informație şi faptul că prin protestele organizate de Partidul „ŞOR” este urmărită organizarea dezordinelor în masă. Reprezentanţii formaţiunii au respins în repetate rânduri aceste informaţii şi faptul că ar avea vreo legătură cu Kremlinul.

..