Majorarea ratei dobânzilor pentru creditele accesate în cadrul programului ”Prima Casă” va fi plafonată și nu va depăși 4 puncte procentuale

Majorarea ratei dobânzilor pentru creditele accesate în cadrul programului ”Prima Casă” va fi plafonată și nu va depăși 4 puncte procentuale

Distribuie

Majorarea ratei dobânzilor pentru creditele accesate în cadrul programului ”Prima Casă” va fi plafonată și astfel nu va depăși 4 puncte procentuale pentru o perioadă consecutivă de șase luni, iar pe parcursul a 12 luni consecutive – nu va putea fi mai mare de șase puncte procentuale.

Aceste prevederi au fost incluse într-un proiect de lege, elaborat de Guvern și votat unanim în lectură finală de Parlament.

În urma implementării acestei măsuri, creșterea dobânzii va fi redusă cu 1,35 puncte procentuale sau cu aproape un sfert din creșterea totală. Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial și va fi aplicată inclusiv în cazul creditelor acordate până la această dată. Miercuri, Guvernul a aprobat compensarea a 50 la sută din partea majorată a dobânzii pentru creditele ipotecare, accesate în cadrul programului „Prima Casă”.

Astfel, în cazul unui credit pentru care rata a crescut cu 1800 lei, beneficiarul va plăti în plus doar 610 lei. Pentru acoperirea cheltuielilor, Guvernul va aloca din Fondul de Rezervă 42 de milioane de lei.

Din 2018, de când a fost lansat proiectul „Prima Casă”, 7700 de familii au cumpărat locuinţe prin acest program, soldul creditelor fiind de 3,8 miliarde de lei.


Distribuie
..