Majorarea tarifului pentru resursele energetice va cauza scumpiri în lanț la mai multe produse

Majorarea tarifului pentru resursele energetice va cauza scumpiri în lanț la mai multe produse

Distribuie

Anul trecut, preţurile au crescut simţitor, iar rata inflaţiei a înregistrat un record pentru Republica Moldova şi a constituit 13,94 de procente.
Cel mai mult a crescut preţul produselor alimentare.
Experţii atenţionează, că în prima jumătate a anului curent rata inflaţiei ar putea ajunge şi la 20%.
Cauza ar fi creşterea continuă a preţului resurselor energetice.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut, cel mai mult s-au scumpit cartofii – cu peste 50 de procente, legumele – cu 44 la sută, şi uleiul de floarea soarelui – cu 33 %.
Totodată, maioneza, muştarul, oţetul şi condimentele au costat cu 23 % mai mult. S-au scumpit cu peste 22 % ouăle de găină, carnea de porc, cea de vită și de pasăre.

Şi produsele nealimentare au înregistrat scumpiri în lanţ. Cel mai mult a crescut preţul cărbunilor – cu 46%, buteliile cu gaz lichefiat s-au scumpit cu 45%, iar motorina şi benzina – cu aproape 30%, la fel ca şi brichetele și peleții din biomasă.  În 2021 s-au scumpit cu aproximativ 20% şi materiale pentru întreținerea și reparaţia locuinței, lemnele pentru foc, dar şi mobila și echipamentele de uz casnic.

” În condiţiile majorării preţurilor, oamenii spun că fiecare vizită, acum la piaţă este o dezamăgire. Unii spun că sunt nevoiţi să îşi caute marfă cu reducere, iar alţii au renunţat la o bună parte din produsele alimentare.”

” Ridică preţurile, dar salariile deloc nu le ridică, La multe cumpărături renunţăm pentru că nu ne ajung bani, niciodată banul acesta nu ajunge. Totul s-a scumpit, totul, totul s-a scumpit.”

„Este foarte greu de făcut faţă, după salariile care le avem în ţară este foarte greu. Majoritatea renunţă la carne, nu mănâncă în fiecare zi carne, poate să mănânce în fiecare lună carne sau deloc ca să ne permitem în fiecare zi să mâncăm aşa ceva. Eu personal o dată în lună îmi fac drum la Piaţă ca să îmi cumpăr produse necesare.”

„E foarte scump, Doamne, e groaznic de scump şi încă de acum înainte or să se mai scumpească.”

” Preţurile s-au scumpit, lumea vede. Nu este proporţional cu creşterea veniturilor, nu este proporţional cu creşterea pensiilor. Mai ales acum dacă se aşteaptă scumpiri gaze şi lumină, lumea este foarte îngrijorată.”

„Cea mai ieftină producţie o alegem. Poate ne este poftă de ceva, dar nu luăm că nu ne ajunge.”

Experţii susţin că la baza scumpirilor sunt trei factori.

„În 2021, întreaga omenire s-a confruntat cu o inflaţie fără precedent, cel puţin Uniunea Europeană – din ultimii 20 de ani. Produse alimentare s-au scumpit foarte puternic. Pe locul doi din ceea ce a determinat creşterea preţurilor sunt resurse energetice, care au crescut în ritm accelerat. Al treilea factor care a determinat creşterea preţurilor este creşterea costurilor de transport”.

Mai mult, prognozele privind nivelul inflaţiei în acest an sunt şi mai sumbre.

„Ultimele estimări, făcute de Banca Naţională în trimestrul III al anului, limita maximă a coridorului de variație a inflaţiei arată de ordinul de 20%. Inflaţia produselor alimentare nu dispare nicăieri, în primul trimestru al anului 2022, aceasta inflaţie va fi prezentă, noi avem economie, sector agricol destul de atipic. Avem ieşiri mari de valută din economie naţională, ceea ce pune presiuni pe curs de euro-leul modovenesc.”

Potrivit experţilor, rata inflaţiei se va restabili în a doua jumătate a anului curent. Banca Naţională a Moldovei a prognozat pentru acest an o creştere a preţurilor de aproape 15 la sută.


Distribuie
..