Marina Tauber nu are dreptul să părăsească ţara pentru un termen de 60 de zile

Marina Tauber nu are dreptul să părăsească ţara pentru un termen de 60 de zile

Vicepreşedintele Partidului „ŞOR”, Marina Tauber, nu are dreptul să părăsească ţara pentru un termen de 60 de zile. Asta după ce a fost audiată la Procuratura Anticorupţie şi a primit statut oficial de învinuit în cauza penală deschisă în dosarul privind „frauda bancară”. Marinei Tauber i se incriminează escrocherie şi spălare de bani, ambele săvârşite în proporţii deosebit de mari. Deputatul respinge toate acuzaţiile.

Marina Tauber s-a prezentat la Procuratura Anticorupţie împreună cu avocatul său. Înainte de audieri, ea a declarat că respinge toate acuzaţiile care i se aduc şi că este gata să colaboreze cu ancheta.

”Eu mă declar nevinovată. La fel vreau să spun şi despre preşedintele nostru Ilan Şor. Noi vom demonstra nevinovăţia noastră. Noi nu cunoaştem ce probe contra noastră pot fi aduse de procurori. Vom coopera, vom colabora pe toate căile posibile cu ancheta. ”

Deşi se consideră nevinovată, Tauber a declarat că se aşteaptă ca procurorii să-i percheziţioneze casa sau să o reţină.

„Sunt gata pentru orice procedură sau măsură. Nu cred că ea trebuie să fie aplicată, pentru că, dumneavoastră vedeţi, eu foarte punctual mă prezint la toate şedinţele şi a Parlamentului, m-am prezentat şi la Procuratură. Nu cred că procurorii pot să găsească ceva în cadrul percheziţiilor, dar dacă vor, poftim, eu nu am ce să ascund.”

Iar avocatul Marinei Tauber a declarat că este gata să demonstreze nevinovăţia clientei sale.

„Dispunem de mai multe probe care dovedesc faptul că infracţiunile comise în acest dosar au fost înfăptuite de alte persoane cu statut şi cu funcţii de răspundere din Republica Moldova. Noi urmează să demonstrăm asta în cadrul anchetei preliminare, atât la Procuratură, cât şi în instanţele de judecată.”

După audieri, care au durat mai puţin de o oră, nici Marina Tauber şi nici avocatul acesteia nu au vrut să facă declaraţii pentru a nu periclita mersul anchetei. Avocatul lui Tauber a anunţat doar că li s-au prezentat materialele cauzei, care urmează a fi analizate. Procurorul de caz, Octavian Iachimovschi, a precizat că Marinei Tauber i s-a înaintat oficial statut de învinuit şi i s-au prezentat mai multe probe în dosar.

„Sunt probe documentare, rulaje bancare, analize. Care arată un proces destul de lung de sustragere şi spălare de bani, început în martie 2013 până în noiembrie 2014, vorbim de o sumă de 1 miliard şi 239 de milioane de lei. Tauber a comunicat că îi este clară învinuirea, iar săptămâna viitoare vom trece din nou audierea.”

Iachimovschi a mai menţionat că în acest episod din dosarul frauda bancară ar fi implicate încă 11 persoane. El a refuzat să precizeze însă dacă ar fi vorba de alţi deputaţi sau persoane cu funcţii de demnitate publică. În cadrul şedinţei plenare de joi, deputaţii Ilan Şor şi Marina Tauber au rămas fără imunitate parlamentară. Solicitarea a venit din partea procurorului general interimar, Dumitru Robu. Ulterior, partidul „ŞOR” a publicat o scrisoare deschisă adresată misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale, în care solicită să se ia act de abuzurile și ilegalitățile comise la adresa liderului și vicepreședintelui Partidului „ȘOR”, Ilan Șor și Marina Tauber. Formaţiunea politică a acuzat partidul de la guvernare că, prin intermediul Procuraturii Generale, a lansat o campanie de intimidare împotriva deputaților Partidului „ȘOR”, precum și a reprezentanților săi din administrațiile locale și raionale. În replică, PAS a anunţat că formaţiunea a optat mereu pentru justiţie corectă, iar în dosarele deschise pe numele lui Ilan Şor şi al Marinei Tauber se va expune instanţa de judecată.

..